Tijucopava House

Guarujá / Brazil / 2016

11
11 Love 458 Visits Published

Entrenched in an Atlantic Forest reserve in the coast of the state of São Paulo, the house welcomes the sea view and the surrounding landscape.


A prefabricated wooden structure (measuring 4.5 x 3.75 m), profiled by a glass frame, was attached to a concrete base that covers the garage and shapes the narrow pool on the upper plane.


In the upper floor, each module accommodates two suites facing the sea. Continuous roof lights provide natural light and ventilation.


In addition to being completely wall-less, the lower floor’s glass doors that limit the outdoors can be slid open completely, connecting the social space to a large terrace with a rather loose layout. The inside/outside integration is emphasized by a stone floor, which covers the entire first floor — including the pool.


[PT]
A casa abre-se à vista do mar e exuberante vegetação que a circundam, numa reserva de Mata Atlântica no litoral de São Paulo.


Sua estrutura, incrustada no íngreme aclive, pode ser definida em duas partes: uma monolítica base em concreto, que conforma a garagem e a piscina; e, sobre ela, uma estrutura modulada de madeira envelopada por caixilhos de vidro. Cada módulo desta estrutura abriga uma das suítes, cujos banheiros recebem luz e ventilação do lanternim contínuo que perpassa toda a cobertura.


O pavimento térreo, identificado pelo piso de pedra que se estende para o exterior e piscina, não possui paredes. Com o recolhimento dos caixilhos, configura-se uma única grande varanda unindo interior, exterior, piscina e paisagem.


Project Team


Author: Pablo Alvarenga
Team: Paula Saito, Vanessa Mendes

11 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Entrenched in an Atlantic Forest reserve in the coast of the state of São Paulo, the house welcomes the sea view and the surrounding landscape. A prefabricated wooden structure (measuring 4.5 x 3.75 m), profiled by a glass frame, was attached to a concrete base that covers the garage and shapes the narrow pool on the upper plane. In the upper floor, each module accommodates two suites facing the sea. Continuous roof lights provide natural light and ventilation. In addition to being...

    Project details
    • Year 2016
    • Work finished in 2016
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 11 users