La Casa Pura

Lajen / Italy / 2019

41
41 Love 1,283 Visits Published

The two-storey house is located in the municipality of Laion, which marks the entrance to the Val Gardena in South Tyrol. The design is typologically based on a traditional alpine home, consisting of a masoned ground floor, wooden upper floor and gabled roof, but reinterprets this by a reduction of the design language and the use of contemporary materials.


Entrances and terraces have been “cut out” of the almost rectangular volume and their exteriors on the upper floor have been equipped with vertical wooden slats. These weatherproof outdoor spaces, which create a smooth transition from the interior to the surrounding nature, in combination with the gabled roof without protruding ends, achieve a structure that is at first glance simple and compact, but which attains an exciting plasticity through the varied shadows in the recesses and perforations.


The choice of materials also supports the impression of the clear volume with incisions, in that the fascia of the roof was brightly plastered, just like the walls on the ground floor, whereas the recessed walls on the upper floor were clad with dark larch wood. The floors of the terraces consist of light natural stone slabs or polished screed.


Schematically, the house consists of a basement with a garage, cellar and utility rooms, a ground floor with a master bedroom and spacious living area, as well as studies and children’s rooms on the upper floor.

41 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The two-storey house is located in the municipality of Laion, which marks the entrance to the Val Gardena in South Tyrol. The design is typologically based on a traditional alpine home, consisting of a masoned ground floor, wooden upper floor and gabled roof, but reinterprets this by a reduction of the design language and the use of contemporary materials. Entrances and terraces have been “cut out” of the almost rectangular volume and their exteriors on the upper floor have been...

    Project details
    • Year 2019
    • Work started in 2018
    • Work finished in 2019
    • Main structure Masonry
    • Contractor Gebhard Martin SAS
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Single-family residence / Interior Design / Custom Furniture
    Archilovers On Instagram
    Lovers 41 users