Mercury House

Seychelles / 2014

8
8 Love 363 Visits Published

Erected in the mid-19th century on the island of Mahé, Mercury House was rebuilt half a century later for the world’s then largest telecoms company.


The project celebrates both contemporary Creole architecture and Victorian steelwork — with its original Lanarkshire imprints. The design features simple motifs, inspired by the area’s traditional airbricks.


It is a clarified, cohesive space. A terrazzo concourse links staircase and lobby. An atrium, punched through the first floor, breaks the deep plan and ties in the two levels. Exposed columns create a rhythm that is picked up with panelling throughout. Muted on lower levels, materials and colours lighten as you ascend to the bright roof canopy.


Consultants: Atom structural engineers, Proburo MEP engineers, Syntax lighting, Mike Scott/MGS, Nigel Roucou quantity surveying
Contractor: Green Island Construction

8 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Erected in the mid-19th century on the island of Mahé, Mercury House was rebuilt half a century later for the world’s then largest telecoms company. The project celebrates both contemporary Creole architecture and Victorian steelwork — with its original Lanarkshire imprints. The design features simple motifs, inspired by the area’s traditional airbricks. It is a clarified, cohesive space. A terrazzo concourse links staircase and lobby. An atrium, punched through the...

    Project details
    • Year 2014
    • Work finished in 2014
    • Status Completed works
    • Type Recovery of industrial buildings
    Archilovers On Instagram
    Lovers 8 users