JEWEL

Tokyo / Japan / 2018

3
3 Love 543 Visits Published

It can be described as a “Tokyo-style” urban house built on a small “flagpole” plot (a square plot with a narrow approach) in a residential Tokyo neighborhood. The central idea of a house for a couple with one child is “minimal.” The key point became how simply – and how beautifully – we could display such a limited amount of space.


We designed the façade of the building at the end of the stepped approach to symbolize the impression of a narrow alleyway, using black galvalume steel sheets to clad the exterior. Once you step inside, a white space opens up that inverts the exterior appearance, with the symbolic steel stairwell functioning as an invitation to the upper floor. A skylight is installed at the top of the stairs, illuminating the first floor with a soft natural light.


The first floor features a compact bathroom in addition to private spaces such as a master bedroom and a child’s room. On the second floor, the provision of public space not only in the form of a living-dining kitchen but a compact courtyard, as well, bring in daylight and elicits a sense of openness.


The cumulative effect of devices including the use of ceramic floor and wall tiles both inside and outside to create a sense of flow and hiding the steel sash frame creates a muted and minimal space. The ceiling features a minimal lighting design based on the maximal use of indirect lighting, so that the space takes on a jewel-like luminance. The house demonstrates how high density arise precisely due to the nature of small spaces.


Architecture : Satoshi Kurosaki/APOLLO Architects & Associates


Photography : Masao Nishikawa


 


Project Outline


Location : Setagaya, Tokyo


Date of Completion : February 2018


Principal Use : Private housing


Structure : Timber


Site Area: 89.43m2


Total Floor Area : 80.58m2


Design Period :January 2015 - April 2017


Construction Period : April 2017 - February 2018


Structural Engineer : Nomura Structures


Lighting design: Sirius Lighting Office

3 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    It can be described as a “Tokyo-style” urban house built on a small “flagpole” plot (a square plot with a narrow approach) in a residential Tokyo neighborhood. The central idea of a house for a couple with one child is “minimal.” The key point became how simply – and how beautifully – we could display such a limited amount of space. We designed the façade of the building at the end of the stepped approach to symbolize the impression of a...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 3 users