Villa IJsselzig

IJsselstein / Netherlands / 2016

25
25 Love 1,156 Visits Published

The villa is situated overlooking the river Hollandse IJssel. The riverside has been kept transparent to maximise the view, the dyke side has a more modest, closed character to guarantee privacy. The house refers to the neighbouring houses in the original ribbon development in terms of form but has a contemporary character with minimal details and rich colours. The copper roof and bricks have been chosen in the same shade of redbrown color to make the whole appear as one volume.


The interior was designed in cooperation with NEST atchitects. A wooden core organises the internal spaces and comprises the staircases, storerooms and other facilities. Consequently, the rest of the plan can freely be utilized. On the upper floor all bedrooms overlook the IJssel, the support areas are arranged on the dyke side. In order to receive daylight on this side in the spaces on the upper floor roof lights are introduced. The rest of the roof can therefore remain clear and empty.


Due to the orientation and placement of the façade openings, the building itself participates in the energy management: the open side is the north side where light enters but sun doesn’t. The more closed side is the south side and the heat build-up is limited here. Supplemented with extra insulated walls, a heat pump and solar panels, this makes for a very durable home.


contractor: Bouwbedrijf Bejaco
contractor installations : Terberg Totaal Installaties
engineer installations: Total Building Technology
structional engineer: Geelhoed
interior architect: NEST

25 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The villa is situated overlooking the river Hollandse IJssel. The riverside has been kept transparent to maximise the view, the dyke side has a more modest, closed character to guarantee privacy. The house refers to the neighbouring houses in the original ribbon development in terms of form but has a contemporary character with minimal details and rich colours. The copper roof and bricks have been chosen in the same shade of redbrown color to make the whole appear as one volume. The interior...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 25 users