Housing in Venice

Residential complex Venice / Italy / 2019

0
0 Love 11 Visits Published

A five-story residential building combined with an exhibition hall in the historic district of Venice, where the Biennale takes place.


Objective:
Develop a housing project for people from all over the world in the historic district of Venice, where the Biennale takes place.


Challenge:
Combine housing and exhibition hall in one volume.
Solutions:
After analyzing the surrounding buildings, we developed a project for a house of the same height and with the same fenestration of windows of the nearest buildings.
We covered the last floor with reflective glass to highlight the blue line of the street, and the entire building is covered with travertine, as the most typical and suitable material for Italy and a hot climate.
In a five-story building, the apartments occupy the third and fourth floors and represent a wide range of PRO-apartments developed by our company.
To fight against hot Venice climate I have designed balconies and terraces on south and west facades of the building.
The ground floor for public events, in which there is a cafe, a bookstore, exhibition space, technical and office space with the lobby of the residential part of the building.
The exhibition hall is on the second floor and the restaurant with panoramic views and summer terraces on the top floor.
The flows of people were divided by two streets, the residents and visitors of the exhibition hall were separated by two different vertical connections.
The cafe and shop have a separate entrance oriented towards Biennale Park.
Facts and details:
Land area - 840 m2

0 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    A five-story residential building combined with an exhibition hall in the historic district of Venice, where the Biennale takes place. Objective:Develop a housing project for people from all over the world in the historic district of Venice, where the Biennale takes place. Challenge:Combine housing and exhibition hall in one volume.Solutions:After analyzing the surrounding buildings, we developed a project for a house of the same height and with the same fenestration of windows of the nearest...

    Project details
    • Year 2019
    • Work started in 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Competition works
    • Type Apartments
    Archilovers On Instagram