Tino House

Spain / 2018

21
21 Love 1,668 Visits Published

Abstract


The access occurs interchangeably through two courtyardsyards that connect the sea the “marjal” and the sea. The approach is produced through a vacuum in which the spaces of sun and shadow follow one another. This threshold-gallery crosses the house without having to access the rooms, tangentially crossing the private spaces.
The proposal can be an H, but also two modules linked by a gallery, or perhaps multiple cells with different courtyards that graduate privacy and guarantee an intense interior-exterior realization. To west the module of Tino, to east the one of guests. To the south, the main courtyard.


 


Description


The access to the house occurs interchangeably through the back and front side of the plot, through two entrance yards with a jacaranda tree and a concrete bench. The approaching of the house happens in a frontal and horizontal way, through a vacuum in which the spaces of sun and shadow alternate almost infinitely. This threshold-gallery invites to cross the house from part to part without having to access the private areas, tangentially crossing the different spaces with a spine-like articulation.


The proposal can be understood as a single H-shaped house, but also as two modules linked by a gallery, or perhaps by four cells all surrounded by courtyards that guarantee different degrees of privacy and an intense interior-exterior relationship. The guest module is located to the west. The main courtyard around which the whole is organized is located on the north side. The service areas are placed to the west as well. The toilets are placed on the north side while the corridors are on the south side. The living spaces open up with large sliding doors. This arrangement allows long visuals in the two axes of the house as well as cross-ventilation.


The house is materialized by load-bearing walls based on 39.19.19cm water-repellent concrete blocks, armed and not locked, crowned by a beam of the same width of 19m with thick girders of 106cm, salvaging a maximum amount of light. The public circulation areas are accompanied by floors of bare scrubbed concrete slabs. The private spaces are clad with painted laminated plasterboard, coated DM panelling and small grain terrazzo tiles distinguishing the "grey and rough" exterior from the "white and delicate" interior. The cane lattices, the concrete and the water that the gargoyles pour over the courtyards allude directly to the Marjal and Almardà beach.


 


Collaborators: Lara Llop Font (Arquitecta),Rafael Duet (Arquitecto técnico),Luis Ros Serrano-TEMCCO (Cálculo de estructura)

21 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Abstract The access occurs interchangeably through two courtyardsyards that connect the sea the “marjal” and the sea. The approach is produced through a vacuum in which the spaces of sun and shadow follow one another. This threshold-gallery crosses the house without having to access the rooms, tangentially crossing the private spaces.The proposal can be an H, but also two modules linked by a gallery, or perhaps multiple cells with different courtyards that graduate privacy and...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Client Agustín Francisco Gómez-Miranda Villanueva
    • Contractor Blamacor S.L.
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 21 users