GYA HOUSE

Valencia / Spain / 2017

13
13 Love 1,123 Visits Published

Abstract


Gya house is conceived as an absolute volume, surrounded by pine trees, that emerges behind a lattice that surrounds the front courtyard perimeter protection the family's intimacy.
The access takes place through the back of the plot through a "street/garden", leading the user downwards and tangentially towards the centre of the plot were a vacuum, under a large volume, becomes a shadow that as a "threshold-space" that articulates the entire program, and invites to the front yard.
The ground floor houses the day, the first floor the night, and the basement the multiple uses.


 


Description 


Under the Mediterranean character that infuses its location, this house located on a small plot in the Vedat de Torrent pine forest (Valencia), is conceived as an absolute volume surrounded by pine trees that emerges behind a lattice that surrounds the front courtyard perimeter protection the family's intimacy.


The access takes place through the back of the plot through a "street/garden" that also serves as a parking lot, leading the user downwards and tangentially towards the centre of the plot were a vacuum (living/dining room), under a large volume (bedrooms) becomes a shadow that as a "threshold-space" invites to the front yard, topped by a pool. It is this void in the heart of the house that articulates the entire program, both horizontally and vertically. The ground floor houses the kitchen and its courtyard on one side, and a small guest room with a courtyard, on the other. The basement level houses a multipurpose room illuminated by another courtyard. The bedrooms and a study are located on the first floor, which in counterpoint to the horizontality of the rest of the house, are conceived as vertical spaces.


The house is materialized by beam-walls and lightened two-way concrete slabs that define the different spaces and their lighting. The solid parts are revoked with lime mortar and the voids with lattice strips made of solid brushed natural iroko wood. The pavement, cladding of facades and exterior carpentry continue in the living room enhancing its role as the main place of socializing in the house.


--


Collaborators: Lara Llop Font (Arquitecta),Rafael Duet (Arquitecto técnico),Luis Ros Serrano-TEMCCO (Cálculo de estructura).

13 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Abstract Gya house is conceived as an absolute volume, surrounded by pine trees, that emerges behind a lattice that surrounds the front courtyard perimeter protection the family's intimacy. The access takes place through the back of the plot through a "street/garden", leading the user downwards and tangentially towards the centre of the plot were a vacuum, under a large volume, becomes a shadow that as a "threshold-space" that articulates the entire program, and invites to the front yard.The...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Client Gloria Bellver Alegre
    • Contractor Ensecon Obras y Servicios S.L.U.
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 13 users