Nursery School in Alzano Lombardo

Centro Infanzia ad Alzano Lombardo Alzano Lombardo / Italy / 2019

6
6 Love 1,119 Visits Published

Construction has started in the municipality of Alzano Lombardo, Bergamo, Italy, after C+S Architects won the competition for the design of the new nursery school and delivered the project with all the planning permissions in just eight months. For the project, C+S have collaborated with the local architect Remo Capitanio, who will also act as the site supervisor and the egineering firms MCZ e Myallonier from Bergamo. Grafted in the beautiful and protected landscape of Villa Paglia, the new Alzano Nursery School, is a space where nature and light flow inside the light thin structures of the facades, made of steel, glass and white mosaic glass tiles. The big windows reflect the playful interior spaces and, at the same time, the seasonal changes of the outside environment. Descending from the main street thanks to a playful ramp grafted in the garden, the kids reach a giant inner 'salone', filled with natural light. A space where multiple activities can happen at the same time. The salone itself is grafted by two inner glazed courtyards, which bring the light in the depth of the building. The search for light not only happens through the courtyards. The school becomes a sort of structure for light: the facades facing the garden are defined by a sesies of big windows, which can be shadowed by curtians inside the facade itself. The walls of the classrooms are big windows facing the inner salone. Finally, the roof is providing deep roof-sheds, enhancing the inner space, which can be considered a covered piazza for the kids, following C+S idea that schools can be redefined as the new piazzas of the sprawl city. As in all C+S schools, also this time, they have been able to erase all the inner corridors. In Alzano nursery school, the space shapes a pedagogic idea of sharing ideas and activities among the kids, the teachers and the families to build up a sense of community. Flexibility is determinant and allows the use of the school also beyond the school hours. The design of the interiors and the acoustic solutions have been particularly curated and natural wood is the design solution for the parts in direct contact with the kids. The nursery school will be the first public NZEB buinging in Alzano Lombardo (Nearly Zero Energy Building).


‘We are proud to have given back to the citizens of Alzano Lombardo the possibility of playing again inside the beautiful protected park of Villa Paglia creating a space where the park can flow through so that the kids can grow in a sustainable green community. We have transformed another school into an ' Italian piazza'!’- suggest Cappai and Segantini.

6 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Construction has started in the municipality of Alzano Lombardo, Bergamo, Italy, after C+S Architects won the competition for the design of the new nursery school and delivered the project with all the planning permissions in just eight months. For the project, C+S have collaborated with the local architect Remo Capitanio, who will also act as the site supervisor and the egineering firms MCZ e Myallonier from Bergamo. Grafted in the beautiful and protected landscape of Villa Paglia, the new...

    Project details
    • Year 2019
    • Work started in 2020
    • Status Current works
    • Type Kindergartens
    Archilovers On Instagram
    Lovers 6 users