Galegos House

Barcelos / Portugal / 2019

18
18 Love 2,296 Visits Published

The single-family housing is located in Galegos de Santa Maria, Barcelos, a plot terrain with circa 4000 sqm. The building was implemented near of the corner of 1º Dezembro Street and Trás da Fonte Street, allowing the construction of another house on the remaining ground to the North.


The program is distributed over four independent volumes that are interconnected by a central patio. All over the patio’s perimeter is created a corridor allowing the access and the relation between the different spaces of the house. The corridor and the patio are only separated by window frame and two walls built with granite stone of the existing ruin.


The main entrance, on the North façade, arises between the garage volume and the living-room and kitchen volume. The garage, with a technical area and the service toilet, face North. The living-room volume extends to the outside through a wood deck flooring, facing West.


The other two volumes face South and East, the first one is composed by three rooms, two bathrooms and a dressing area, and the second one have the laundry, the playing room and the office.


The volume openings to the outside are protected with porch zones, allowing to extend the interior areas to the garden and to protect the window frame and the exterior shading elements of the winds, rain and solar rays.


The access to the house, with dark grey concrete flooring, was created on the North side of the terrain to leave the best solar exposure for the garden, where sown grass and black shale gravel with small bushes predominate, safeguarding the white ETICS system used on the façades.


On the east zone of the ground, a small annex was kept to create a porch area and a garden support zone (automatic irrigation system and water catchment system).


Simplicity was used in the design of the house and its organization of the spaces but also to building, using typical materials of Portuguese construction. Inside, the surfaces of walls and ceilings with plasterboard painted in matte white are in harmony with the white lacquered MDF elements (doors and cabinets), the white krion washbasins and the white x-tone of the kitchen countertop, allowing to evidence the riga nova wood flooring, with hydraulic underfloor heating system.

18 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The single-family housing is located in Galegos de Santa Maria, Barcelos, a plot terrain with circa 4000 sqm. The building was implemented near of the corner of 1º Dezembro Street and Trás da Fonte Street, allowing the construction of another house on the remaining ground to the North. The program is distributed over four independent volumes that are interconnected by a central patio. All over the patio’s perimeter is created a corridor allowing the access and the relation...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 18 users