Punchbowl Mosque

Sydney / Australia / 2018

11
11 Love 751 Visits Published

The project seeks to establish a new home for the Australian Islamic Mission and provide a complex of buildings to facilitate learning and religious worship for local community members that follow the Muslim faith. The development is to be constructed in two stages, with Stage 1 being the construction of the Mosque accommodating approximately 300 worshippers and Stage 2 being the construction of community buildings.  


The buildings are arranged around a quadrangle, partially open to one side, providing an internal outlook as well as offering privacy to community members. This configuration creates two adjoining but separate courtyards, providing the separation of the primary daytime functions required by the client brief. 


The first more public of the two courtyards, is accessed directly from the street and abuts the Mosque. This courtyard is used primarily as an orientation and congregation space for worshippers entering and exiting the Mosque. The second courtyard is larger and more private, accessed through, but physically separated from the first courtyard. The second courtyard also may be opened up to the Mosque for large religious festivals and events. The design allows the flexibility such that the physical connection between courtyards can be widened, allowing the whole campus to be used for religious teaching and other community activities. 


The architectural expression of the Mosque is intentionally separate and distant from the remainder of the future community buildings. Entry to the Mosque is via the first courtyard, with male and female worshippers separating to perform ablutions, or ‘wudu’ before prayer. Male worshippers diverge right as they approach the Mosque, into the raking triangular form of the male ablutions area at ground level before passing back out below the compressed entry awning which opens out into the main prayer hall. Female worshippers pass under the minaret to the left of the entry courtyard and into the female ablutions area before continuing up through the minaret to prayer galleries on levels 1 and 2 of the Mosque. These prayer galleries extend out under the timber lined dome and oculus into the main prayer space below, placing the female worshippers at the heart of the Mosque. 


The main prayer space within the Mosque is adorned with 102 exposed concrete half-domes, cast in-situ. The extraordinary structure sources the ornamental vaulting of muqarnas of a more traditional Islamic architecture.


Each of the concrete muqarnas contains a 30mm diameter hole at its centre through which shafts of daylight are drawn in, illuminating the space as the sun moves around from dawn prayer through mid-day and mid-afternoon prayer, prior to sunset and evening prayers. 


A splayed off-form concrete wall springs from the Mosque entry doors, breaking the orthogonal geometry of the main prayer space floor plan and orientating worshippers towards Mecca. 


The design creates a centre for religious teaching and community activities to meet an existing and rapidly expanding community-based congregation, now and into the future.

11 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The project seeks to establish a new home for the Australian Islamic Mission and provide a complex of buildings to facilitate learning and religious worship for local community members that follow the Muslim faith. The development is to be constructed in two stages, with Stage 1 being the construction of the Mosque accommodating approximately 300 worshippers and Stage 2 being the construction of community buildings.   The buildings are arranged around a quadrangle, partially open to...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Mosques
    Archilovers On Instagram
    Lovers 11 users