The house in Mishref

Kuwait / 2019

23
23 Love 1,054 Visits Published

Introduction


The house in Mishref is home to two brothers and their families with their varying lifestyles and needs for privacy and open spaces. An introverted composition of two separate living units grouped around an internal courtyard, the house is an interpretation of the traditional courtyard house.


Presenting a clean and serene façade to the street, the resulting massing manifests as a white monolithic volume poised elegantly on top of a stone cladded podium. Rhythmic arrangement of louvered windows across the façade softens the volume by lending it a sense of lightness.


Site and context


The site is located in Mishref, a suburb of Kuwait City comprised mostly of 2-3 story detached houses. The demographic is mostly Kuwaiti and the neighborhood values privacy and quietness. The harsh desert sun in one of the hottest cities in the world sees ambient temperatures rise up to 50 degrees Celsius regularly during the summer. Dust storms are also a regular phenomenon that dictates the planning and construction strategies in the area.


A quick survey of existing buildings in the surroundings reveals the following insights:


1.       Climate controlled internal spaces are preferred more than open outdoor or semi outdoor spaces.


2.       Maximizing the internal built spaces dictates that windows on the perimetric walls become the only source of natural daylight.


3.       Privacy concerns results in most of these perimetric windows being closed most of the time, resulting in dark and unhealthy interiors.


4.       Lack of internal social spaces. 


The challenge was to address these concerns and define optimized design strategies without escalating the budget.


The courtyard and the fountain


The house is organized around an internal courtyard cutting across all the floors. The U-shaped volume faces this courtyard in an Omani stone clad skin. The courtyard and the void results in an inward-looking typology that can benefit from maximum diffused daylight without compromising on privacy. The house, thus, opens up towards the interior featuring a private courtyard lined with citrus trees and a sculptural fountain reminiscent of the gardens from the Moorish Alcazars.


Circulation loop or social space?


The 4-story courtyard and void presented a question of human scale as well as connectivity between the living units facing each other. A large suspended stair is key to an architectural promenade that sweeps through all the floors, offering vantage points and ease of access.


The Palette


The interiors of the house features a simple palette of ethereal white and natural woods. The straight and minimal lines of the massing is offset with the sleek curves of spiral staircases. The furniture is carefully chosen and boldly contrasted against the serene ambience. The calming sound of the water and the diffused light filtered through the louvered windows make this house an oasis of tranquility in this busy Kuwaiti suburb. 


Location:                   Al Mishref. Kuwait


Typology:                  Multi-family residence


Status:                       Built


Plot Area:                  750 m2


Built – Up Area:        1400 m2


Project cost:             2.2 Million Euros


Number of floors:     Basement + Ground + 2 floors


 


Team:
Hend Almatrouk, Gijo Paul George, Rui Goncalves, Pedro Varela, Fabio Verissimos, Filipe Goncalves, Dionne Pereira, Abdul Rashed, Ashlon Frank


Structural Designer:
Al Thurath consultants


Architectural lighting:
Spaces and Concepts


Furniture and decorative lighting:
MenaCasa and Natuzzi Kuwait


Photography:
Joao Morgado


 

23 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Introduction The house in Mishref is home to two brothers and their families with their varying lifestyles and needs for privacy and open spaces. An introverted composition of two separate living units grouped around an internal courtyard, the house is an interpretation of the traditional courtyard house. Presenting a clean and serene façade to the street, the resulting massing manifests as a white monolithic volume poised elegantly on top of a stone cladded podium. Rhythmic...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 23 users