Sun Rain Rooms

City of London / United Kingdom / 2017

35
35 Love 2,062 Visits Published

The Sun Rain Room is a two-storey extension and restoration of a Grade-II Listed Georgian townhouse. The extension reframes the rear of the building by amplifying the characteristics found within its fabric. Designed and constructed by Tonkin Liu in collaboration with local craftspeople, it serves as both a studio for the practice and a home for the partners’ family.
The perimeter walls of the rear courtyard support a plywood roof, curved in plan and section to allow maximum light into a patio garden. Rainwater gathered at the top of the townhouse falls through a pipe, following the roof’s curving leading edge to a spout over a long rainwater harvesting tank. The tank floods the patio at the push of a button, transforming it into a reflecting pool. The roof’s thin 110mm structural shell is an insulated stressed-skin, joined by round coffered skylights that echo the wave pattern of raindrops landing in the pool. It is a good place to be on a bad day.
The extension accommodates both prosaic and poetic aspects of domestic and studio rituals. Under the roof a garden room offers a living space for the home and a meeting space for the studio. A mirrored wall in the covered outdoor area beyond conceals a workshop, cooking area, potting shed, store, and deep planter for the small trees in the green roof above. Below the patio, the existing basement has been extended to create a bedroom, two bathrooms and an enlarged plant-filled light-well.


Structural Engineer: Rodrigues Associates
Contractor: Camden Carpenters
Green Roof: Sky Garden


Photography: Alex Peacock, Greg Storrar, Tonkin Liu, Alexander James Photography

35 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The Sun Rain Room is a two-storey extension and restoration of a Grade-II Listed Georgian townhouse. The extension reframes the rear of the building by amplifying the characteristics found within its fabric. Designed and constructed by Tonkin Liu in collaboration with local craftspeople, it serves as both a studio for the practice and a home for the partners’ family.The perimeter walls of the rear courtyard support a plywood roof, curved in plan and section to allow maximum light into a...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 35 users