Tropical Cave

Bac Ninh / Vietnam / 2018

29
29 Love 2,062 Visits Published

Located in the center of BacNinh city, the house can accommodate an extended family of 4 generations. Its design is inspired by light and space effects, which resembles the "cave" style in a humid subtropical climate to bring about positive and vivid experiences to users’ senses: low (at the entrance), wide and high (inside), narrow (nooks and crannies), open outwardly (door system); even light distribution (outside), gradual darkening (inward), streams of light (from above), alternating vegetation, etc.


Named Tropical Cave, the project employs void space as a catalyst to create the structure of the house with multiple layers of walls for shielding and connecting spaces forwind catching. The house levels for specific purposes are randomly connected at different staircase positions so as to create and maintain a "fresh journey of experience" with interesting views and non-repeatable images. A multi-dimensional transition space is also made from being shared to semi-private to private, alternated by vegetation (plants, vegetables).


The front facade has two large door systems (each with 10 doors of 6.6m high) and can be opened and closed (breathing) by hand easily via a steering wheel and a power-assisted steering. Skylight, door system and vegetation help regulate microclimate (sunny, rainy, windy, smoggy, noisy), thus giving usersa customized view and blurring the boundaries between inside and outside, architecture and landscape.


In the ongoing unplanned urbanization, urban houses are gradually suffocating, isolating, and cutting off themselves from friendly relationships with the surrounding environment, making users insecure even when they are in their own accommodations. Tropical Cave is introduced as a solution to help awaken to the facing problem, thereby creating a haven for homeownersto again stay in a safeplace and take the same breath with the contemporary house,from the perspective of living harmoniously with the environment.

29 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Located in the center of BacNinh city, the house can accommodate an extended family of 4 generations. Its design is inspired by light and space effects, which resembles the "cave" style in a humid subtropical climate to bring about positive and vivid experiences to users’ senses: low (at the entrance), wide and high (inside), narrow (nooks and crannies), open outwardly (door system); even light distribution (outside), gradual darkening (inward), streams of light (from above), alternating...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 29 users