Casa MB

Mahon / Spain / 2019

91
91 Love 6,264 Visits Published

ENG - The project for this property intended for a family had a very specific programme right from the start. The house boasts an unobstructed open‐plan area to house the communal rooms, facing east and allowing maximum window space. The bathrooms face west with minimum apertures. The kitchen/dining section opens out completely into the garden and pool, transforming itself into a well‐ventilated porch area for summer use. A sliding pergola allows for the control and filtering of the sunlight. The fully rational first floor has four bedrooms of identical layout facing east, with 3 bathrooms facing west.
The house’s vertical communication core is a dual space that provides both light and generates air currents, with a large fan aiding this function. The access staircase merges with a gallery on the first floor while giving continuity to both floors. The limited dimensions of the plot meant that we had to be very aware of the occupancy restrictions and design a compact structure; this was a challenge, as we needed to resolve the issue of limited ventilation with wooden carpentry in the bedrooms comprising fitted composite windows that allow for ventilation while preventing mosquitos coming in, and also ensuring clear views of Mahón Harbour. Our obsession for natural ventilation led to us designing shutters that are completely level with the east façade and operated via electric pistons. The basement has a laundry, garage and courtyard that provides light. There is also a 35‐ton water tank which catches rain‐water from the building’s roof.
The house is further complemented by a completely natural swimming‐pool containing indigenous plants that border the walls of the plot to add freshness and colour in summer.


ESP - El proyecto de esta vivienda para una familia tiene, desde el inicio, un programa muy determinado. Planta baja diáfana, sin obstrucción alguna, donde se deben ubicar las estancias comunes orientadas a Levante con aberturas máximas. Servicios orientados a poniente, con aberturas mínimas. La pieza cocina/comedor se abre en su totalidad hacia piscina y jardín convirtiéndose en verano en un porche ampliamente ventilado. Una pérgola corredera permite controlar y tamizar la entrada de luz solar. Planta primera totalmente racional. Cuatro dormitorios de crujías idénticas orientadas a Levante y 3 cámaras higiénicas orientadas a poniente. El núcleo de comunicación vertical de la casa es un doble espacio que introduce luz y genera corrientes. Un gran ventilador ayuda en esta función. La escalera de acceso se une a la galería de circulación en planta primera aportando así continuidad a las dos plantas. Las ajustadas dimensiones del solar nos llevan a agotar la ocupación y nos obligan a proyectar una forma compacta, la cual nos interesa por sus menores coeficientes de transmitancia térmica. La carpintería de madera en las habitaciones componen ventanas compuestas, ventanas que permiten ventilar sin temer la entrada de mosquitos, permitiendo, a la vez una visión directa del Puerto de Mahón. Nuestra obsesión por ventilar de forma natural nos lleva a diseñar persianas que son absolutamente coplanarias con la fachada este accionándose mediante pistones eléctricos descentrados. La planta sótano la ocupa el lavadero, garaje y un patio ingles que aporta iluminación. La completa un aljibe de 35 toneladas que recoge las aguas pluviales que caen sobre el edificio. Una piscina completamente natural nutrida de plantas autóctonas apura los límites de la parcela para aportar frescor y color en verano.

91 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    ENG - The project for this property intended for a family had a very specific programme right from the start. The house boasts an unobstructed open‐plan area to house the communal rooms, facing east and allowing maximum window space. The bathrooms face west with minimum apertures. The kitchen/dining section opens out completely into the garden and pool, transforming itself into a well‐ventilated porch area for summer use. A sliding pergola allows for the control and filtering of the sunlight....

    Archilovers On Instagram
    Lovers 91 users