Casa E

Sant Lluís / Spain / 2019

67
67 Love 4,896 Visits Published

ENG - This project began in the form of a contest. The main concept of the project has stayed unchanged since then. We proposed a dwelling containing two minimum slabs with radical dimensions: 42m long x 3m high. Two housing units within the same plant are separated by a patio with the main function of generating warm winds. By taking advantage of the dimensions of the plot, the 42 meters of flat façade allow us to distribute the main program to the south, leaving on the north side the spaces with minimum openings. The distribution of the program in the plant allows us to make more flexible uses of the house, allowing the segregation of the main house and the guest house with the patio as a connecting link. To avoid the overexposure of the house in the surroundings, the level of the floor was depressed and a slab of slanted concrete roof with a changing section on the north-south axis was created. At an even lower level, the swimming pool that exerts the boundary of the hard pavement with the garden was designed, which, in turn, gradually becomes a Mediterranean landscape with no water consumption. All the water that falls on the roof of the building is recovered, accumulating in a 40-ton water tank located at the level of the large basement that occupies 50% of the building and which is accessed by a ramp. The white, the concrete, the wooden lattices and the glass create the facades on the ground floor while the drywall is the protagonist when we cross the limit of the height 0.0m. The current technology in terms of enclosures allows us the ambivalence of hiding all the glass inside the walls when the house is in use and, in the contrary, being able to "bunkerize" the house through sliding shutters when desired.


ESP - Este encargo llega a nosotros en forma de concurso. El concepto principal del proyecto ha perdurado inalterado desde entonces. Propusimos una vivienda contenida en dos forjados mínimos cuya relación es radical: 42m largo x 3m alto. Dos unidades habitacionales dentro de una misma planta y separadas por un patio cuya función principal es la de generador de corrientes de vientos cálidos. Apurando las dimensiones de la parcela, los 42 metros de fachada recta nos permiten distribuir todo el programa principal a sur dejando en el lado norte los servicios con aberturas mínimas. La distribución del programa en planta nos permite flexibilizar los usos de la vivienda, pudiéndose segregar la casa principal de la casa de invitados con el patio como nexo de unión. Para evitar la sobreexposición de la casa en el entorno se deprimió el nivel de la planta y se creó un forjado de cubierta de losa inclinada de hormigón con sección cambiante en el eje norte-sur. A una cota aún más baja se proyectó la piscina que ejerce de límite del pavimento duro con el jardín, que a su vez, progresivamente va convirtiéndose en paisaje mediterráneo con nulo consumo de agua. Se recupera la totalidad del agua que cae en la cubierta del edificio acumulándose en un aljibe de 40 toneladas que se sitúa a nivel del gran sótano que ocupa el 50% del edificio y al que se accede por una rampa posterior. El blanco, el hormigón, las celosías de madera y el cristal dibujan las fachadas en planta baja mientras que la pared seca es la protagonista cuando se cruzamos el límite de la cota 0.0m. La tecnología actual en cuanto a cerramientos nos permite la ambivalencia de ocultar todos los vidrios tras paredes cuando la casa está en uso y, en cambio, poder “bunkerizar” la casa mediante persianas correderas cuando cuando se desee.

67 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    ENG - This project began in the form of a contest. The main concept of the project has stayed unchanged since then. We proposed a dwelling containing two minimum slabs with radical dimensions: 42m long x 3m high. Two housing units within the same plant are separated by a patio with the main function of generating warm winds. By taking advantage of the dimensions of the plot, the 42 meters of flat façade allow us to distribute the main program to the south, leaving on the north side the...

    Archilovers On Instagram
    Lovers 67 users