Quincho Moholy

Meditation Space Pucón / Chile / 2019

10
10 Love 394 Visits Published

The project is located in the foothill of the Villarica Volcano, close to Pucón, in the Araucanía Region of Chile. The site has half a hectare and it is almost entirely covered with young oaks and some volcanic rocks that emerge due to volcanic activity. Besides the existing house, there is an empty space: a forest glade in which the project -a new barbecue area for the owners- was chosen to be placed. 


The client's requirement was to develop a nature-connected simple-lines reflection space for meditation. In the search of these sensations, a suprematist-art language was reached, inspired by the artist Moholy Nag. Through these connections and exploración of proportions exploration, we created our own painting that highlight different spatial intentions, in which the shapes don't deny the fullness that surround them, but are part of them, with only a couple of subtle lines that grant the function of inhabiting.


The gestures are divided in five parts. First, looking upwards reveals the forest glade. Second, trace a wall that limits the view to the vehicular road also dividing the interior space in two: the pool area and the barbecue area. Third, a wall is placed blocking the view to the adjoining terrain and divides the public and private areas: the barbecue with kitchen and bathroom. Fourth, the cylinder is then tilted, creating the main access and making the rain water pour into the warm-water pool. Fifth, the terrains existing rocks are placed surrounding the project, in an area that yuxtaposes with the cylinder in a modulated order. This space with rocks grants an extension in case of hosting events with a large number of guests. 


The structure is an element that starts as a wall that elevates to work as a 1.6-meters- high beam, supported only in it's keystone, and when it reaches the floor, it's resistant foundation transforms into the pool's base. The walls provide support and at the same time mutate into interior-use furniture.


The result is a project that, when entering, the exterior road and adjoining site lines disappear, highlighting its semi-circular pool, where the nearby trees are reflected in its interior, thus generating a real continuity that does not turn its surroundings, but makes them part of itself, and in consequence it immerse into nature.


[ES]


El proyecto se encuentra emplazado en las faldas del Volcán Villarrica, cercano a Pucón en la región de la Araucanía. Un terreno de media hectárea, casi en su totalidad cubierto de robles jóvenes y algunas rocas que se asoman por su fuerte actividad volcánica. Además de la casa existente, hay un espacio vacío, un claro dentro del bosque donde se decidió ubicar el proyecto para esta nueva área de quincho.


El encargo de la clienta era buscar un espacio de reflexión de líneas simples para la meditación que se conectara con la naturaleza. En la búsqueda de estas sensaciones se llego a un lenguaje en el mundo del arte suprematista inspirado en el artista Moholy Nag. A través de esta exploración de conexiones y proporciones creamos nuestra propia pintura que remarca diferentes intenciones espaciales donde las formas no niegan el lleno que lo rodea, sino que lo hace parte de este, con tan solo un par de líneas sutiles que le otorgan su función al habitar. 


Los gestos se ordenan en cinco partes; primero mirar hacia arriba para evidenciar el claro del bosque, segundo se traza un muro que limita la vista al camino vehicular que además divide el espacio del  interior en dos (el área de piscina con la del quincho), tercero se coloca un muro que limita la vista al terreno colindante y divide el área publica de la privada (el quincho con la cocina y baño), cuarto se inclina el cilindro dando como resultado el acceso y haciendo descender  el agua de lluvia a la piscina temperada, quinto las rocas ya existentes en el lugar se acomodan en el exterior del proyecto en un área que se yuxtapone con el cilindro en un orden modulado , este espacio de rocas otorga una extensión en caso de eventos con mas invitados.

La estructura, es un  elemento que comienza como muro que se eleva para  trabajar como una viga de 1.6 m de alto apoyada solamente en su clave y al llegar al suelo su  cimiento resistente se transforma en la base de la piscina. Los muros son soporte y al mismo tiempo se transforman en mobiliario para el uso interior. 


El resultado es una obra que al entrar en ella desaparecen las lineas del camino exterior y del terreno colindante, destacandose su piscina semicircular donde se logran ver reflejados los arboles del entorno en su interior generando de esta forma una continuidad real que no niega lo que lo rodea sino que lo hace parte, sumergiendose así en la naturaleza.


[PT]


Espaço de Meditação Quincho Moholy 
O projeto está localizado nas encostas do vulcão Villarrica, perto de Pucón, na região de Araucanía. Um terreno de meio hectare, quase totalmente coberto de carvalhos e algumas rochas que atentam para sua forte atividade vulcânica. Além da casa existente, há um espaço vazio, uma clareira dentro da floresta, onde foi decidido localizar o projeto para essa nova área.


O desejo do cliente era encontrar um espaço para reflexão com linhas simples para a meditação que se conectaria à natureza. Na busca por essas sensações, uma linguagem foi alcançada no mundo da arte suprematista, inspirada no artista Moholy Nagy. Através dessa exploração de conexões e proporções, criamos nossa própria pintura que destaca diferentes intenções espaciais, nas quais as formas não negam a plenitude que as cercam, mas fazem parte dela, com apenas algumas linhas sutis que lhe conferem sua função de habitar


Os gestos são organizados em cinco partes; primeiro enfatizar a clareira da floresta, depois desenhar um muro que limita a vista à estrada veicular que também divide o espaço interior em dois (a área da piscina com a da churrasqueira); terceiro criar um muro que limita a vista do terreno adjacente e divide a área pública da privada (a churrasqueira com a cozinha e o banheiro), quarto, inclinar o cilindro, resultando em um acesso, e quinto, acomodar as rochas existentes no local em uma área que se justapõe ao cilindro em uma ordem modular. Esse espaço de rochas possibilita uma extensão em caso de eventos com mais convidados.


A estrutura é um elemento que começa como uma parede que se eleva para funcionar como uma viga de 1,6 m de altura, sustentada apenas por sua pedra fundamental e ao chegar ao solo, sua base resistente é transformada na base da piscina. As paredes são de apoio e, ao mesmo tempo, tornam-se móveis para uso interno.


O resultado é um trabalho que, ao entrar, faz desaparecer as linhas da estrada externa e o terreno adjacente, destacando sua piscina semicircular, onde é possível ver refletidas as árvores circundantes, gerando dessa maneira uma continuidade real que não nega o que ele envolve, mas faz parte, imergindo-se na natureza.


 


Arquitectos a Cargo: José Peña


Equipo de Diseño:


Ingeniería: German Spoerer


Colaboradores: Diego Navarrete, Marcos Aravena


Constructora: Ciclo construcción 


Año finalización construcción: 2019


Superficie construida: 42 m2


 


Créditos Fotografía: Sebastián Aguilar

10 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The project is located in the foothill of the Villarica Volcano, close to Pucón, in the Araucanía Region of Chile. The site has half a hectare and it is almost entirely covered with young oaks and some volcanic rocks that emerge due to volcanic activity. Besides the existing house, there is an empty space: a forest glade in which the project -a new barbecue area for the owners- was chosen to be placed.  The client's requirement was to develop a nature-connected...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Parks, Public Gardens / Leisure Centres
    Archilovers On Instagram
    Lovers 10 users