Office inside a block

Cordova / Spain / 2019

6
6 Love 1,133 Visits Published

The urban center of Córdoba is made up of dense blocks drilled by infinity of patios that give to this place the character of a space never fully known. When we go inside we find an amalgam of constructions from different eras where mass and emptiness alternate giving light, air and privacy to the inside. This territory of light and shadow is articulated throughout the collection of intermediate spaces that nourish the Mediterranean architectural heritage. Alleyways, open hallways, passages, corridors, courtyards, galleries, solariums and, finally, the fragmented landscape of the rooftops, make up a network of empty spaces that are interspersed in urban density providing continuity to the public space inside the block.


In this context, we have to project the expansion of an office located in a three-dwelling house plants by the incorporation of three new properties, two on the ground floor and one on the top floor. We believe the extension should happen without perceiving the transit between one area and another, thus guaranteeing the final cohesion of the resulting workspace. We propose the intervention trying to draw without raising the paper pencil, defining a continuous space that from the original offices penetrates through the inside the block, going through courtyards, entering the built density, hollowing out when it is demanded and peering into the existing courtyards until reaching the rooftop.


Floor, ceiling and cladding exterior are prolonged throughout the intervention to underline this continuous condition of the space. A elevated and heating concrete floor crosses interior and exterior spaces; the roof is solved with an acoustic panel of wooden slats inserted between the original concrete structure that acquires a new expressiveness when framed by it; finally, the volume of the new workspace is coated with galvanized steel sheets when meets the courtyards and is placed as volumes without supports, underlining its status as an autonomous device inserted in the gaps existing. The pieces of furniture, the areas defined by the acoustic ceiling and the ventilation provided by the courtyards delimit workplaces without divisions, nuancing the open plan.


The intervention seeks to profit the concepts of transparency, sequence and gradient typical of traditional articulations of the vast centers of the historic cities of the south of Spain, without lose sight of the willingness to sew the spaces available for enlargement. The space penetrates the mass in form of air and light as a continuous matter that belongs to the entire city ​​and is domesticated inside the block.


[ES]


El tejido urbano del centro de Córdoba se compone de manzanas densas caladas por infinidad de patios que confieren a este lugar el carácter de un espacio nunca del todo conocido. Al adentrarnos en el interior de este parcelario encontramos una amalgama de construcciones de épocas diversas donde lleno y vacío se alternan dotando de luz, aire y privacidad al interior. Este territorio de luces y sombras queda articulado por toda la colección de espacios intermedios que nutren el acervo arquitectónico meridional. Adarves, zaguanes, pasajes, corredores, patios, galerías, solanas y, finalmente, el paisaje fragmentado de las cubiertas, componen una red de espacios vaciados que se intercalan en la densidad urbana dotando de continuidad al espacio público que acaba por adentrarseen el corazón edificado.


En este contexto hemos de proyectar la ampliación de unas oficinas situadas en una vivienda de tres plantas. La incorporación de tres nuevos locales, dos en planta baja y uno en la planta superior,creemos que debe suceder sin que apenas percibamos el tránsito entre un ámbito y otro, garantizando así la cohesión final del espacio de trabajo resultante. Planteamos la intervención intentando dibujar sin levantar el lápiz del papel,definiendo un espacio continuo que desde las oficinas originales va serpenteando por el interior de la manzana, atravesando patios, internándose en la densidad edificada, ahuecándose cuando es preciso y asomándose al adarve existente hasta alcanzar la cubierta.


Para subrayar esta condición continua del espacio optamos por que pavimento, techo y revestimiento exterior se prolonguen a lo largo de la intervención. Un suelo de hormigón fratasado, elevado y calefactado, atraviesa espacios interiores y exteriores; el techo se resuelve con un panel acústico de listones de madera inserto entre la estructura original de hormigón que adquiere una nueva expresividad al quedar enmarcada por él; por último, cuando el volumen del nuevo espacio de trabajo sale al exterior para encontrarse con la oficina original en sus diversas cotas, se reviste de planchas de acero galvanizado y se dispone como volúmenes sin apoyos en los patios, subrayando su condición de artefacto autónomo inserto en los vacíos existentes. Las piezas de mobiliario, los ámbitos definidos por el techo acústico y las ventilaciones cruzadas aportadas por los patios acotan sin divisiones los lugares de trabajo, matizando la diafanidad de la planta.


La intervención procura potenciar los conceptos de transparencia, secuencia y gradiente propios de las articulaciones tradicionales de los centros extensos y abigarrados de las ciudades históricas del sur, sin perder de vista la voluntad de coser los espacios disponibles para la ampliación,fragmentados e independientes en un primer momento y continuos y articulados tras la ejecución del proyecto. El espacio en forma de aire y luz penetra así en la masa edificada, como una materia continua que pertenece a toda la ciudad y queda domesticada en el interior de la manzana.

6 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The urban center of Córdoba is made up of dense blocks drilled by infinity of patios that give to this place the character of a space never fully known. When we go inside we find an amalgam of constructions from different eras where mass and emptiness alternate giving light, air and privacy to the inside. This territory of light and shadow is articulated throughout the collection of intermediate spaces that nourish the Mediterranean architectural heritage. Alleyways, open hallways,...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Offices/studios
    Archilovers On Instagram
    Lovers 6 users