Altinho

Lisbon / Portugal / 2018

21
21 Love 649 Visits Published

The site is called Altinho probably because of it's on a higher level than the old Junqueira Street which is mostly in a lower plan. From the little square you can get a privileged view over the river and the Electricity Museum, one indelible icon of the city history.


The original use of the building is related to the fluvial nature of the city. It is integrated in the wide waist of manufacturing and logistic warehouses that spreads and swarm in an irregular line along the Tagus banks in streets like Junqueira, Pedrouços, Dom Luis I, Rua da Alfândega, Rua of the Tobacco Garden, Calçada de la Cruz de Pedra, Xabregas, etc.


The option of maintaining the original walled perimeter rests on the interpretation of the intrinsic value of this morphology in the context of Junqueira and the city.


The house is born of the confrontation of two archetypes - house vs. warehouse - confronting shapes, scales and materials. Thus, the house occupies the walled perimeter interspersing patios and terrace voids with fragmented volumes.


location
Rua da Junqueira, Lisbon, Portugal


team
André Ribeiro
André Pinto da Cunha
João Ribeiro de Almeida
Bernardo Lino

photography
Francisco Nogueira


[PT]


O sítio é denominado Altinho, provavelmente pela sua altimetria: constitui um patamar acima do nível da Rua da Junqueira. Do largo obtém-se uma situação privilegiada de vistas sobre o actual Museu da Electricidade e sobre o rio.


A natureza logística do edifício reporta à relação que a cidade de Lisboa tem desde a sua origem com o rio. Integra-se na cintura alargada paralela às margens do Tejo onde polulam armazéns fabris e logísticos em ruas como a da Junqueira, Pedrouços, Dom Luís I, Rua da Alfândega, Rua do Jardim do Tabaco, Calçada da Cruz de Pedra, Xabregas, etc.


A opção de manter o perímetro murado original assenta na interpretação do valor intrínseco desta morfologia no contexto da Junqueira e da cidade.


A casa nasce do confronto de dois arquétipos - casa versus armazém - confrontando formas, escalas e materiais. Assim, a casa ocupa o perímetro murado intercalando vazios com cheios em diferentes volumes, pátios e terraços.

21 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The site is called Altinho probably because of it's on a higher level than the old Junqueira Street which is mostly in a lower plan. From the little square you can get a privileged view over the river and the Electricity Museum, one indelible icon of the city history. The original use of the building is related to the fluvial nature of the city. It is integrated in the wide waist of manufacturing and logistic warehouses that spreads and swarm in an irregular line along the Tagus banks in...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 21 users