Conil home suite

Conil de la Frontera / Spain / 2019

6
6 Love 1,567 Visits Published

Light, patio, air… a Conil house


Located in a neighborhood that grew over the course of the second half of the 20th century between the historic center and the beach, this building results from working with the context, integrating and questioning the spatialities, atmospheres and forms of inhabitation of the place. It is a free interpretation of the architecture of the town, the surviving vernacular examples, those that remain in our memories and that which is to come.


With the patio as the starting point, the typology is experimented with in order to liken temporary accommodations to the idea of a house, in which fluidity and the relaxation of the limits between the outside and the inside construct the spatial and atmospheric conditions. In this sense, the exterior rooms are enhanced—patio, entrance, galleries and terrace, as well as their relationship with the units, the street and the dense roofscape. At an urban level, the piece is proportioned to fit into the domestic scale of the neighborhood, in essence materializing as a volume of smooth, delineated planes with a forceful curved chamfer highlighting its presence along the street. The infinite possibilities of the color white, blended with the powerful bright light of the Atlantic in Cádiz, emphasize everything that this building wants to become and to contribute, even its approach to the question of ornamentation.


This commission also included the full interior design and gardening schemes for the building. Besides furniture, textiles and other features, specific art pieces were produced which textually express the qualities of this architecture.


[ES]


Luz, patio, aire… una casa de Conil


Situado en un barrio construido en la segunda mitad del siglo XX, entre el centro histórico y la playa, este edificio es el resultado de trabajar con el contexto, un ejercicio de integración y cuestionamiento de las espacialidades, ambientes y modos de habitar del lugar. Interpretamos libremente la arquitectura del pueblo, la vernácula que pervive, la que persiste en nuestra memoria y la que está por llegar.


A partir del patio, se experimenta con la tipología para asemejar la residencia temporal a la idea de casa, en la que la fluidez y la relajación de los límites dentro/fuera construyan las relaciones espaciales y ambientales. Así, se potencian las estancias exteriores —patio, zaguán, galerías y azotea, y su relación tanto con los alojamientos como con la calle y el denso paisaje de las cubiertas. La pieza urbana se proporciona para encajar en la escala doméstica del barrio, materializándose esencialmente como un volumen de planos blancos tersos y recortados, subrayando su identidad en la potente curvatura de su chaflán. Las infinitas posibilidades del color blanco fundidas con la poderosa luz del atlántico gaditano enfatizan todo lo que este edificio quiere ser y aportar, incluso su respuesta a lo ornamental.


El trabajo ha sido un encargo de obra total, diseñándose elementos de mobiliario y textiles, la jardinería e incluso incorporado piezas artísticas específicas que textualmente expresan las cualidades de esta arquitectura.


 


Promotor: Hostelmansur SL


Arquitectura, interiorismo, jardinería, diseño integral: Juan Antonio Sánchez Muñoz & Vincent Morales Garoffolo —kauh arquitectura y paisajismo


Arquitecto técnico (dirección de ejecución, coordinación de seguridad y salud): Enrique Morales González


Constructora: Construcciones Hijos de José Aguilar


Colaboradores 
Asesorías técnicas proyecto:


Estructura y cimentación: Duarte Asociados (Ignacio Quijano)


Instalaciones: MQE Técnicos asociados


Imagen gráfica: Viollet Comunicación visual


Obras artísticas


Platos de cerámica: Enrique Carrillo


Móvil: Esperanza Moreno Cruz (MiMina)


Topografía: Ismael Carpinter


 

6 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Light, patio, air… a Conil house Located in a neighborhood that grew over the course of the second half of the 20th century between the historic center and the beach, this building results from working with the context, integrating and questioning the spatialities, atmospheres and forms of inhabitation of the place. It is a free interpretation of the architecture of the town, the surviving vernacular examples, those that remain in our memories and that which is to come. With the patio...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 6 users