House of Layers

City of London / United Kingdom

32
32 Love 2,537 Visits Published

Located adjacent to the Regent’s Canal in Islington, this project refurbishes and re-orders an early Victorian Grade II listed house. The house had been neglected and had undergone a series of ad-hoc alterations before being listed in the 1990s. Our task was to refurbish, extend and update the house within the constraints of the listed building consent and the immediate conservation area.


 


New interventions to the majority of the house are characterised by walnut cabinetry and monolithic limestone with brass and bronze detailing. The focal point being a new stone staircase which replaces a timber one added in the 1980s. This staircase is constructed from three individual pieces of stone which combine to form a simple structural arch spanning the length of the stair. Rooms on the ground and first floors were the best preserved and these have been sensitively restored, whilst floors are levelled and plaster mouldings repaired, the unpredictable lines of sloping ceilings, landings and architraves and some of the 1980s insertions have been retained and celebrated as a reflection of the building’s layered past.


 


The interior treatment on the ‘guest’ floor departs from that used elsewhere in the rest of the house, the intention being that the rooms themselves read as guests within the host house. They are panelled in a combination of pink and dark blue with the panelling in the blue sitting-room concealing a fold-down bed.


 


A new, steel and glass garden room is added which echoes the exact footprint of a pre-existing extension, whilst a new rooftop enclosure has been added to the same profile as an existing poor quality addition which was demolished.  None of these alterations are visible from the street.


 


Architect : West Architecture @westarchitecture


Engineer: Webb Yates Engineers


Quantity Surveyor: MPA


Heritage Consultant: Donald Insall Associates


Main Contractor: Famella


Stone contractor: The Stonemasonry Company


Metalwork: Collier Webb 


Photography: Ben Blossom

32 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    Located adjacent to the Regent’s Canal in Islington, this project refurbishes and re-orders an early Victorian Grade II listed house. The house had been neglected and had undergone a series of ad-hoc alterations before being listed in the 1990s. Our task was to refurbish, extend and update the house within the constraints of the listed building consent and the immediate conservation area.   New interventions to the majority of the house are characterised by walnut cabinetry and...

    Project details
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 32 users