Frame House

Minorca / Spain / 2019

48
48 Love 3,406 Visits Published

The plot is located on the northeast coast of Minorca, Spain, with a magnificent view over the sea. The steep inclination of the plot together with the site regulations made the positioning of the house very limited. In order to avoid the house in front blocking the views, the house was pushed back to the highest point of the plot and the main entrance was located on the first floor. To further guarantee this clear view, the traditional program was flipped so that the dayarea is located on the first floor and the bedrooms on the groundfloor. Only the master bedroom can be found on the top floor, responding to the clients request to have a summer house easy to open and close for short weekend stays where maybe only the couple lives there. In this way, the house can be understood as a single level loft with an extension for their children and guests bellow.


The strong contrast between the openness of the sea-view facade and the opacity of the side and back facades create a strong framing effect. To further enhance this gesture the roof is inclined opening up towards the view and the whole front facade is glazed from floor to ceiling with large sliding windows. Using prefabricated hollow core slab for the roof, usually found only in industrial buildings, allowed us to create a 11m large span to cover a column free terrace with completely undisturbed views. One whole prefabricated element was removed from the roof creating a large frameless skylight that brings light to the windowless back.


From the kitchen and livingroom there are large sliding windows that can open up to a 43 sqm large covered terrace where gatherings often take place. The master bedroom has a private balcony with no visual connection to the common terrace. The client wanted a house that could give privacy for their children, thus the children’s bedrooms all have their individual private bathrooms and terraces plus an extra livingroom only for them. This gives a mix of private and common areas only for the youngest


In situ concrete was chosen for the facade as a zero maintenance material that would age beautifully in Minorca’s aggressive climate of high humidity and extreme salt levels. The house’s off-white facade blends in with the ochre and terracotta coloured soil that surrounds the house. Finally, a band of vertical striped relief goes around the façade organizing all windows and doors.


CREDIT LIST


PROJECT Single-family house
TYPE Commission
CLIENT Private
COLLABORATORS Structure e2A, Juan Mora SA and Gaimo, Francesc Sbert
SIZE 300 m2
LOCATION: Minorca, Spain


Partner-in-Charge: Alicia Casals
Project Leader: Alicia Casals
Team: Karl Johan Nyqvist, Jordi Ribas, Mira Botsewa, Jennifer Mendez
Photography: Adrià Goula

48 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The plot is located on the northeast coast of Minorca, Spain, with a magnificent view over the sea. The steep inclination of the plot together with the site regulations made the positioning of the house very limited. In order to avoid the house in front blocking the views, the house was pushed back to the highest point of the plot and the main entrance was located on the first floor. To further guarantee this clear view, the traditional program was flipped so that the dayarea is located on the...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 48 users