Dánae

Sant Feliu de Llobregat / Spain / 2019

13
13 Love 1,148 Visits Published

To begin with a conventionally distributed apartment over a garage and turn it into a house in between party walls. 


In result of several reforms made by the owners, the apartment counted only on the light of the main facade. The back facade had been bricked up to build a bathroom and a kitchen, with which, the terrace had been reduced to a small patio between these two volumes.  


We decided to recover the terrace by demolishing part of these volumes and fill it with a room and a flowerbed at the back end that act as a visual and climatic filter. In the center, a fountain presides over the space in order to ease a warm summer afternoon.  


Moreover, the volume of the house between the party walls had been confined to the false ceiling. We recovered this volume under the roof by building an mezzanine floor. A tier of benches leading to the first floor seemed the best way to connect them.  


Inside, the bathroom, located in the center of the floor plan, articulates three spaces with unspecific use. Three spaces where you can indistinctly be, sleep, or work. Two of them are facing the exterior and the third is an attic above the bathroom. Perhaps, Dánae served as inspiration to transform the shower of this bathroom into a skylight through which it can be illuminated.


Architecture studio: P-M-A-A


Main architects: Adrián Jurado & Jaime Fernández


Collaborators: Magda Barceló & Albert Guerra


Developer: Josep Anton Molins y M. Antònia Hernàndez


Photography: José Hevia


[ES]


Empezar con un piso de distribución convencional sobre un garaje para convertirlo en una casa entre medianeras. 


Debido a las distintas reformas hechas por los propietarios el piso contaba solamente con la luz de la fachada principal. La fachada trasera había sido tapiada para construir un baño y una cocina, con lo cual, la terraza había quedado reducida a un pequeño patio entre estos dos volúmenes. 


Decidimos recuperar la terraza derribando parte de estos volúmenes y la colmatamos con una habitación y una jardinera al fondo que actúan como filtro visual y climático. En el centro, una fuente preside el espacio con el fin de amenizar una tarde de verano. 


Por otra parte el volumen de la casa entre medianeras había quedado confinado sobre el falso techo. Recuperamos este volumen bajo cubierta construyendo un altillo. Una grada a planta primera nos pareció la mejor manera de conectarlo. 


En el interior, el baño, situado en el centro de la planta articula tres espacios sin uso especifico. Tres espacios donde indistintamente se puede estar, dormir, o trabajar. Dos de ellos están volcados al exterior y el tercero es un altillo sobre el baño. Quizá, Dánae sirvió de inspiración para convertir la ducha de este baño en un lucernario a través del cual poder iluminarlo. 

13 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    To begin with a conventionally distributed apartment over a garage and turn it into a house in between party walls.  In result of several reforms made by the owners, the apartment counted only on the light of the main facade. The back facade had been bricked up to build a bathroom and a kitchen, with which, the terrace had been reduced to a small patio between these two volumes.   We decided to recover the terrace by demolishing part of these volumes and fill it with a room and...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Refurbishment of apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 13 users