House in Ses Costes

Spain

12
12 Love 727 Visits Published

On a well-oriented plot to the south and with an access in the highest level, we had to create a single-family house. According to the strong inclination of the plot, the project embeds all its floors into the natural ground.


We placed the access point on the lower level of the plot, leading to the entrance of the house, the garage and the servant spaces. The first and second levels store respectively, the bedrooms and the living areas, letting the upper floor with a great spot for magnificent views to the seaside. We minimized the impact of the house from the exterior by hiding the two lower floors into the ground, using the stone from the excavation for the cladding of the exterior walls. This way, the main floor stands out as a horizontal cut on the ground, leaving the rest of the intervention integrated with the natural stone of the site. The main floor façade is entirely glazed, protected by a wide eave all along its perimeter that creates an intermediate space between the interior and exterior of the house. This covered terrace becomes wider when approaching the kitchen area, so that it might be used as an outdoor dining space. The long horizontal edge of the roof spins its direction to adapt itself better to the natural plot topography.
The spaces of the upper floor transmit a sensation of freedom, and the open space permits the vision of the horizon from any corner of the house.


[ES]
Casa en Ses Costes
En una parcela muy bien orientada al sur, llegamos a través de un vial que nos permite alcanzar el punto más alto posible de acceso desde la calle. No obstante, dado la fuerte pendiente de la parcela la casa se encasta en el terreno en todas sus plantas.
El punto de acceso desde el vial nos conduce hasta la planta baja destinada a entrada, garaje y espacios de servicio. En la primera planta, por encima de la anterior, se encuentran tres dormitorios. Por último, los espacios principales de la casa, se sitúan en la última planta, siendo el punto más elevado de la parcela gozando de esta situación privilegiada con una fantástica vista del mar y de la costa. Se minimiza el impacto de la casa desde el exterior haciendo que las dos plantas inferiores queden camufladas el máximo posible en el conjunto de los muros de aterrazamiento revestidos de la propia piedra de la excavación. De este modo conseguimos que la planta principal tenga simplemente la apariencia de un corte horizontal en la pendiente rocosa del terreno, y que el resto de la actuación quede integrada en los muros de la propia piedra del lugar. La fachada de la planta principal es totalmente vidriada y se proteje del sol con una profunda visera que dará lugar a un espacio intermedio entre el interior y el exterior en todo el largo de la fachada. En las proximidades de la cocina, este ámbito de espacio cubierto se amplía para proporcionar una amplia zona de comedor exterior.
La cubierta se expresa en una imposta horizontal continua rompiendo su contundencia con un ligero giro que a su vez permite adaptarse mejor a la topografía original del lugar. Los espacios de la planta principal transmiten la sensación de libertad y apertura espacial garantiendo desde cualquier punto la visión del horizonte como telón de fondo.

12 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    On a well-oriented plot to the south and with an access in the highest level, we had to create a single-family house. According to the strong inclination of the plot, the project embeds all its floors into the natural ground. We placed the access point on the lower level of the plot, leading to the entrance of the house, the garage and the servant spaces. The first and second levels store respectively, the bedrooms and the living areas, letting the upper floor with a great spot for magnificent...

    Project details
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 12 users