CRS House

Catania / Italy / 2017

24
24 Love 841 Visits Published

Morena Rapicavoli is a lawyer and interior architecture enthusiast from Catania. In 2017, she decided to build a home on the hills outside the city, where she could enjoy her private life and the objects that she has collected over the years.


CRS is a work of contemporary architecture. It was developed for an audacious client who asked a growing architecture firm to design her home and was constantly involved in all stages of the creative process. The building rises up boldly from the garden and the block of lava behind it, following lines that differ from those of the adjacent buildings. The volumes, materials and façades are full and simple. Natural light floods in through large windows – which can be screened by movable walls – and softly spreads down to the basement level. The home spans a total of 400 m² and has two floors. The daytime area is entirely above ground and it really harnesses the way that it opens up on the landscape, using interior partition walls to guide the gaze towards the outside views. The pool is an integral part of the architecture. Set into a base formed by a single block of volcanic rock, it appears to join seamlessly with the sea. A monumental ramp provides direct access from the main floor to the roof, which enjoys panoramic views. Heavy reinforced concrete walls on the basement floor and light steel frames form a systematic ensemble that also encompasses the fireplace. The materials create spaces whose appearance changes drastically at different times of day.


 


Team project: Sebastiano Amore, Angela M.Campione, Corrado Gioia
Collaboratori: Claudio Zampaglione, Annamaria Pisani, Luciano Gioia, Bruna D’Agata
Structure: TS Engineering

24 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Morena Rapicavoli is a lawyer and interior architecture enthusiast from Catania. In 2017, she decided to build a home on the hills outside the city, where she could enjoy her private life and the objects that she has collected over the years. CRS is a work of contemporary architecture. It was developed for an audacious client who asked a growing architecture firm to design her home and was constantly involved in all stages of the creative process. The building rises up boldly from the garden...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 24 users