Casa GB

Habitage unifamiliar a Das (La Cerdanya) Girona / Spain / 2018

10
10 Love 437 Visits Published

The house is intended as a place of rest for a family in a plot in a privileged location, with beautiful views, in a development in La Cerdanya with large plots, without separations between neighbors, which allows for a physical and visual landscape continuity. Given this beautiful environment, the aim has been to project a house that finds its meaning and place in careful union and relationship with the landscape, minimizing its impact and where the spaces that compose it vary with natural daylight, following the course of the day and seasons. To create a building with love and integrity, seeking harmony and balance between the form, the landscape and the people who will live in it.


Compositionally, the house is projected from a volume attached to the land, with the roofs beginning at the same level, and is articulated in plan and section to adapt to the program requested by the clients. The access to the house, in direct visual contact with the garden, is set as a coupling of the day and night areas and as a vertical communication core. An L-shaped volume is projected with turns that allow for the best views and sunlight, where the dining room, the rooms and the bedrooms on the ground floor have their own access to the garden. The main body contains the living room, the dining room, the kitchen, the office and service area and the porch. The first floor is located in this body, under cover, with seating and guest areas. The body of rooms is organized following the perimeter of the facade, with a distributor that opens out on a small room, so that all pieces have natural light and ventilation.


The materials used in the construction are those of the area, with natural stone placed on a dry joint, wood placed in Canadian style on facades and slate on roofs and exterior pavements. The window openings feature glass with high thermal performance and low emissivity, and adjustable blinds that allow for solar control and protection of the house. In the interior, Austrian oak parquet has been used, except in the kitchen, garage, bathrooms and service areas, where ceramic stoneware has been placed. The work has been executed by industrialists of the region, on budget and following strict criteria of sustainability and energy eco-efficiency.

10 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The house is intended as a place of rest for a family in a plot in a privileged location, with beautiful views, in a development in La Cerdanya with large plots, without separations between neighbors, which allows for a physical and visual landscape continuity. Given this beautiful environment, the aim has been to project a house that finds its meaning and place in careful union and relationship with the landscape, minimizing its impact and where the spaces that compose it vary with natural...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence / Country houses/cottages
    Archilovers On Instagram
    Lovers 10 users