Loop of Wisdom

Chengdu / China / 2020

23
23 Love 1,183 Visits Published

An Informal Icon


Living up to the suggestiveness of its name, the Loop of Wisdom embodies a timeless architectural concept. Powerhouse Company’s design for a technology museum and reception center for a new neighborhood in Chengdu, China, is much more than an exuberant landmark. In addition to its obvious aesthetic appeal and cultural program, the fluid structure incorporates a spectacular public space – an undulating rooftop trail. This addition makes the Loop of Wisdom an accessible icon, rather than a remote beacon. It invites people to explore it and make it part of their regular walking or jogging routine.


Designed as a continuous ring, the loop’s form is archetypal and universal; organic and geometric; enigmatic yet instantly recognizable. While the client initially wanted a temporary building, they were so impressed by the quality of the design, its delicate relationship with the landscape and its elegant lines, that they decided it must become a permanent fixture. The Loop of Wisdom’s design transformed the idea for an ephemeral structure into a vision of a long-lived and inherently sustainable one.


Put a ring on it
The client, chip manufacturer and real estate specialist Uni-Hiku, asked Powerhouse Company to design the museum and reception center as part of its new development, Unis Chip City, in the vibrant metropolis of Chengdu. The new buildings would also function as a technology education center as well as an information center for the new city development.


During the site visit, the architects noticed the natural undulation in the terrain, a very subtle and soft hill. Normally in Chinese development these natural hills are leveled. Powerhouse Company decided instead to use the topography as the basis for a unique design that would bring an organic softness to the urban environment. By shaping a circular path that follows the topography, the two separate programmatic entities are combined in one single structure. As the path rises up to make space for the program, it becomes a roof offering stunning views over the new development. The new building becomes a path and architecture at the same time, while allowing nature to continue around, under and within the form of the structure.


The Loop of Wisdom’s flowing, organic form echoes the mountain ring circling its location on the Chengdu Plain. Embedded into the landscape, the building is accessible and public, a place for people to walk, run or simply admire the views. The Möbius-like form alludes to human ingenuity and the high-tech credentials of the Unis Group, as does the high quality of the building and the cutting-edge technology used to design and build it.


The red road
The rooftop walkway measures 698 meters around, rising 25 meters from its ground level access to offer spectacular views of the surrounding greenery and distant mountains. Its surface is rubber asphalt – the material used for athletics tracks – making the path suitable for runners as well as walkers. Red was chosen for the color for the roof because of the striking contrast it makes with the lush green of the landscape.


Above the track, the rooftop surface is composed of custom aluminium tiles. 15,218 of these, each with its own unique profile and numeric code, form a seamless skin for the serpentine shape. The LED lights that illuminate the building at night and functional elements including gutters and handrails are all carefully concealed from sight, resulting in the streamlined profile that enhances the loop’s elegant simplicity and flowing lines.


Beneath the red roof, the exhibition spaces have a warm, natural atmosphere, created by wooden ceilings and open views of the surrounding landscape. The facades are structurally glazed to a height of 13 meters with glass reinforcement fins. This transparency blurs the boundary between indoors and outdoors, again enhancing the connection with nature.


A bold new landmark
Located in the Tianfu New District of Chengdu in Sichuan, Unis Chip City is one of several developments springing up along the Tianfu Avenue. Situated next to this major artery, the Loop of Wisdom commands attention with its flowing form and vibrant red color. At night, LED lighting transforms it into a glowing sculpture. As the first completed building in the new development, it acts as a symbolic landmark for the future community and as a magnet for attracting future residents.


In addition to designing the Loop of Wisdom, Powerhouse Company acted as a consultant for the development, which includes residential buildings, offices, shopping malls and schools. The architects also designed other elements of the plan, including mixed-use offices that are currently under construction.


 


The fast track to the future
The entire Loop of Wisdom building, including the interior design and landscape design, was built with true Chinese rapidity: It took under a year to complete from design to construction. The design itself went from sketch to blueprint in a matter of days, thanks to the use of advanced parametric drafting software that was linked to the architects’ BIM model. The six-hour time difference between Powerhouse Company’s head office in Rotterdam and the site in China allowed for efficient communication, with both parties touching base at the start and end of their respective days.


Eventually, a new school will be built next to the site of the Loop of Wisdom. The building will enter its second phase of life as a library and sports center, complete with an Olympic-sized running track, maintaining its focal role in the community. This built-in longevity makes the building inherently sustainable.


Key info


Status Built
Timeline 2019 – 2020
Client Uni-Hiku
GFA buildings 5 000 m2
GFA roof 9 250 m2
City Chengdu
Country China
Program Cultural, Public Space, Hospitality
Budget Confidential


 


Collaborators


Co-architect Chengdu JZFZ Architectural Design Co.Ltd.
Landscape architect AECOM, Wisto
Interior architect CCD, Xenario
Urban planner Woods Bagot
MEP consultant Chengdu JZFZ Architectural Design Co.Ltd.
Structural engineer Chengdu JZFZ Architectural Design Co.Ltd.
Facade engineer Chengdu JZFZ Architectural Design Co.Ltd.
Lighting advisor Minka
Contractor CSCEC, Kelida
Photography Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography
Visualizations Mir., ATCHAIN


 


Project team


Partner in charge Stijn Kemper
Nanne de Ru
Project lead Niels Baljet
Project team Rui Wang
Albert Takashi Richters
Maarten Diederix
Meagan Kerr
Remko van der Vorm
Daan Masmeijer
Michiel Bosch
Niek Koning
Stavros Voskaris
Filip Galić
Severino Iritano
Davide del Sante
Reto Egli
Penny Uni
Dries Brøns
Caroline Desplan
Eli Keijser
Gert Ververs
Giovanni Andrea Coni
Rafael Zarza Garciá
Yanni Huang
Kimi Fei

23 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    An Informal Icon Living up to the suggestiveness of its name, the Loop of Wisdom embodies a timeless architectural concept. Powerhouse Company’s design for a technology museum and reception center for a new neighborhood in Chengdu, China, is much more than an exuberant landmark. In addition to its obvious aesthetic appeal and cultural program, the fluid structure incorporates a spectacular public space – an undulating rooftop trail. This addition makes the Loop of Wisdom an...

    Project details
    • Year 2020
    • Work started in 2019
    • Work finished in 2020
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 23 users