FACOL

Vila Nova de Famalicão / Portugal / 2019

11
11 Love 619 Visits Published

The project for the FACOL industrial building started with the rehabilitation of an abandoned and obsolete pavilion, providing it with the proper work conditions for a textile dyeing facility. The second phase of the project consisted in the addition of a new volume to the already existent factory, creating a new building where all the administrative functions would take place. 


The new office building was implanted on the south face of the existent volume, detached from it and separated by a vertical garden, which isolates any disturbance noise prevenient from the factory facilities.


 


The new volume is partially elevated from the ground level. One of its’ extremities is supported by a natural garden slope, whereas the other one is suspended, thus allowing to create an outdoors parking lot under the building.
The interior distribution of space is organized after a central entry hall, which also connects to the factory volume (horizontally) and the ground level (vertically). The reception area connects with a corridor with openings to the vertical garden, which gives access to all the administrative offices.
All the offices are oriented South, profiting from controlled sunlight exposure and views to the surrounding landscape.
The interior design was conceived as a natural extension of the architecture, maximizing the outcome with a minimum of resources.


[pt]
O projecto do edifício industrial da FACOL iniciou-se pela recuperação de um pavilhão abandonado e obsoleto, com total adaptação às necessidades de funcionamento de uma unidade industrial de tinturaria têxtil. Esta segunda fase consistiu em acrescentar ao existente um novo volume para introdução das funções administrativas.
O novo bloco de escritórios foi implantado a Sul do volume existente, separado deste por uma faixa com um jardim vertical, de forma a garantir a insonorização relativamente à área de indústria.
Este novo volume fica parcialmente elevado em relação à cota do terreno, pousando uma das suas extremidades sobre um talude natural ajardinado, permitindo desta forma a criação de estacionamento automóvel coberto exterior sob o edifício.
A distribuição interior do novo bloco organiza-se a partir do hall central, que faz também a ligação com o edifício existente e o piso inferior de acesso. A partir de uma zona de recepção e sala de espera distribuem-se os gabinetes administrativos ao longo do corredor que percorre todo o edifício, com fenestrações para o jardim vertical.
Todos os gabinetes administrativos encontram-se voltados a Sul, permitindo o maior aproveitamento da luz natural e da paisagem envolvente.
O design interior e a decoração do espaço foram propostos como prolongamento e consequência directa da arquitectura, de forma a potenciar o resultado final com o mínimo de recursos. 


FICHA TÉCNICA


Projecto
Ampliação de Unidade Industrial


Localização
Serzedelo, Guimarães


Arquitectura
Ana Coelho Arq., Lda


Construção
Telhabel Construções – S.A.


Engenharia:
PN10 – Serviços de Egenharia


Fotografia:
João Morgado

11 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The project for the FACOL industrial building started with the rehabilitation of an abandoned and obsolete pavilion, providing it with the proper work conditions for a textile dyeing facility. The second phase of the project consisted in the addition of a new volume to the already existent factory, creating a new building where all the administrative functions would take place.  The new office building was implanted on the south face of the existent volume, detached from it and separated...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings
    Archilovers On Instagram
    Lovers 11 users