Lisbon Wood

Lisbon / Portugal / 2019

17
17 Love 1,609 Visits Published

Rebuild to revive. Renew to continue.


To give a new life to an existing building, within it´s story and excellent location.  


The pre-existence was a state service, the tourism general offices.


The project intended to provide the building with features of a current architecture. New materials, new spaces, new connections, thus creating new experiences for the new established use, to inhabit.


Inhabiting the city center. Take advantage of the centrality, with the required privacy and retreat. Living in larger and connected spaces, full of light.


We opened the building to the outer space. We extend it on balconies that increase the space of habitation, which thus also happens outdoors, in contact with the open air, a relic in the center of the city. Interior and exterior are in constant dialogue.


We worked the materiality according to its characteristics of comfort, robustness and longevity. the minimalist interior contrasts while connects with the powerful exterior in thermo modified wood.


A disused building gained a new life, and give new lives through its 15 apartments and 2 shops, connected by common leisure spaces, such as gardens, a gym and a SPA.


Wood is the hallmark of the building. Traditional and noble material, allied to the current technology, in the cladding of facades that will always be dynamic, different for each moment of the day and for each apartment.


The facade is dynamic, it has constant movement, which makes it a mutable, almost living building, that transcends its inner life to the exterior.


The wood is applied in automated shutters, that while privatizing the interior spaces, increase the building´s energy efficiency. They limit or allow the interior solar incidence, depending if it is summer or winter, what in a mediterranean city like Lisbon has a great preponderance in thermal confort.


Location: Lisboa, Portugal


Architecture: Plano Humano Arquitectos | Pedro Ferreira e Helena Vieira


Team: Pedro Ferreira, Helena Vieira, Ana Figueiredo, João Martins, Manuel Dinis, Nuno Roque, Vanessa Ferrão.


Engineering: GAPLR – Luis Reis, Ana Henriques, Hermano Henriques, Nuno Santos, Ana Silva, Armando Venâncio, Sérgio Oliveira, Pedro Costa.


Client: KWIBA Investimentos


Empreiteiro: CASAIS


Inspection Team: TPF


Use: Habitação e Comércio


Area: 3882m²


Project Year: 2015-2019


Photografy: João Morgado

17 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Rebuild to revive. Renew to continue. To give a new life to an existing building, within it´s story and excellent location.   The pre-existence was a state service, the tourism general offices. The project intended to provide the building with features of a current architecture. New materials, new spaces, new connections, thus creating new experiences for the new established use, to inhabit. Inhabiting the city center. Take advantage of the centrality, with the required privacy...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Multi-family residence / Showrooms/Shops
    Archilovers On Instagram
    Lovers 17 users