CALDRAP

Apartment in Poble Sec Barcelona / Spain / 2019

51
51 Love 4,003 Visits Published

Located in one of the first high-rise buildings in Barcelona, on a busy road at the entrance to the city, this house conceals something very surprising. Its partitioned interior leads to a luscious apple-green oasis, full of sunlight. However, this outdoor space was all but imperceptible from the apartment itself. Therefore, from the outset of this project, strengthening the visual and spatial connection between these two spaces would be key.

The owners were looking for a home for their family of three, in which the common space would be the main focus. With this in mind, it was decided to give the bedrooms and other spaces secondary importance, while ensuring their functional and storage needs were still met. This important step allowed us to modify the existing layout and create a wide, open day-time area: an all-in-one living room, dining room and kitchen.

This space, fully connected to the outdoor area via the large glass gallery, is where most everyday activities take place. Integrating the mixed gallery space allowed us to create a single area. The gallery would become the main room of the apartment, both in terms of space and functionality, with multiple uses, as a dining room, lounge and laundry area.

In addition, the bespoke sofa can be transformed into a bed for guests, or simply a place to read or have a siesta. The bedrooms were downsized to a bare minimum, leaving enough space for the beds and wardrobes. In order to achieve the required storage space, a utility room was included, for general household items, and a dressing room was installed in the bedroom to extend its size.

As for the materials used in the project, every effort was made to stick to those used in the original building, emphasising all its characteristic elements. The original woodwork was recovered and the ceramic vaults and metal beam structures were left exposed. The materials used in this project were limited to those previously present: wood, marble and ceramics. This combination is present throughout the apartment and serves as a common thread that connects all the rooms. The general colour scheme used is neutral, so as to enhance the original features. As a result, the wood and terracotta tones of the vaults stand out.

This project can be defined by its attention to the recovery of materials and choice of finishes, both of which are loyal to the original concept. The intervention provides the apartment with an optimal level of thermo-acoustic and functional comfort, which will enable the owners to make the most of the everyday moments of their modern lives, while enjoying a luscious, verdant oasis in the heart of the city.



Architects: nook architects www.nookarchitects.com
Location: Barcelona, Spain
Year: 2019
Area: 67 m2
Structural work: Francesc Gorgas
Building work: Metric Integra
Photography: Gael del Río www.gaeldelrio.com


[ES]
Contenida en uno de los primeros macro edificios de Barcelona, ubicado en una vía muy concurrida de entrada a la ciudad, lo que escondía esta vivienda era una verdadera sorpresa. Su compartimentado interior se abocaba a un verdadero oasis, un interior de manzana exuberantemente verde y soleado. No obstante, la percepción de este espacio exterior era prácticamente inexistente desde la vivienda y, por lo tanto, potenciar la conexión visual y espacial con éste fue una de las claves del proyecto desde la primera visita.
Los propietarios buscaban una vivienda para su familia de tres miembros, donde el espacio común fuese el protagonista. Para ello estaban dispuestos a dejar en un segundo plano las habitaciones y los espacios servidores, siempre y cuando sus necesidades funcionales y de almacenaje se cumpliesen.
Esta importante cesión nos ha permitido modificar la compartimentada distribución existente para crear una amplia y diáfana zona de día, estar-comedor-cocina. Este espacio, totalmente relacionado con el espacio verde exterior a través de la gran abertura acristalada de la galería, acoge las actividades principales de la vivienda e incorpora el espacio mixto de galería en su totalidad formando uno único. La galería se ha tratado como la pieza principal de la vivienda, que complementa la funcionalidad de ésta permitiendo usos múltiples, comedor, zona de descanso con un sofá o zona de lavado de ropa. Además, el sofá hecho a medida permite ser transformado en cama de invitados, funcionando también como lugar de lectura o para hacer la siesta.
Las habitaciones se han reducido a las dimensiones mínimas e indispensables para ubicar las camas y los armarios roperos. Para acabar de completar el espacio de almacenaje solicitado, se han propuesto un trastero, para elementos generales de la vivienda, y un vestidor, con acceso enfrentado a la habitación principal y que funciona como una prolongación de ésta.
En cuanto a la materialidad del proyecto, se ha intentado seguir la línea del edificio original, poniendo en valor todos sus elementos característicos. Se han recuperado las carpinterías originales de madera y se ha dejado al descubierto su forjado de bovedillas cerámicas y vigas metálicas en los espacios principales. Los materiales utilizados se reducen a los tres que previamente ya estaban presentes, madera, mármol y cerámica. Esta combinación está presente en la totalidad de la vivienda y funciona como un hilo conductor de las diferentes estancias.
El cromatismo general que se ha utilizado es neutro, con el objetivo de dar importancia a los elementos recuperados. En resultado, la madera y los tonos terracota de las bovedillas se establecen como los protagonistas de la propuesta.
Con esta intervención, atenta a la recuperación de materiales de la envolvente y a la elección de acabados respetuosos con el proyecto original, se ha dotado a la vivienda de un óptimo confort termo-acústico y funcional que permite a la familia propietaria desarrollar su vida contemporánea día a día disfrutando de un frondoso interior de manzana verde en el corazón de la ciudad.

51 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Located in one of the first high-rise buildings in Barcelona, on a busy road at the entrance to the city, this house conceals something very surprising. Its partitioned interior leads to a luscious apple-green oasis, full of sunlight. However, this outdoor space was all but imperceptible from the apartment itself. Therefore, from the outset of this project, strengthening the visual and spatial connection between these two spaces would be key.The owners were looking for a home for their family...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design / Refurbishment of apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 51 users