Polo del Gusto

Pieve di Soligo / Italy / 2019

14
14 Love 2,216 Visits Published

The Polo del Gusto is a pavilion for exposition, and a dialogue with nature.


To juxtapose with the linear silhouette that lies horizontally within the garden. The pavilion’s glazed front façade is characterised by a series of vertical metal blades.  Resonating with the trees in front of and reflecting on the pavilion. The arbitrary placement of those vertical blades enhances the concept of connecting the chromatic mutability between built and existing environment. In addition, the shadows of those blades interact with the ambience of the garden that changes through season, leading to a dynamic lighting and shading experience within the pavilion.


The interior of the pavilion is minimalistic, meanwhile emphasises our respect on cultures. As the flooring is a type of polished concrete that resembles Venetian Terrazzo, a traditional material from the hands of craftsman in the Veneto region.


A chromatic symphony is achieved through the integration of materials. Glass, metal and concrete – that frame the pre-exist ancient structure behind. All celebrating the richness of this brutalist monument of time in a non-rhetorical and fearful way.


 


[IT]


Il Polo del Gusto è un padiglione informativo ed espositivo. La facciata principale completamente vetrata si completa con una serie di piccoli setti metallici che si chiudono nella parte superiore in un elemento metallico di protezione, in modo da definire un fronte composto da una forte componente verticale che dialoga con gli alberi che svettano nello spazio antistante l’edificio e mitigano la forte componente orizzontale. Gli elementi metallici verticali donano una cromia che dialoga con le tonalità e con la mutevolezza cromatica della natura e delle stagioni, portando all’interno dell’edificio una luce mitigata e sempre nuova. Un padiglione che dialoga con la natura e diventa un recettore di ombre e colori sempre differenti. Gli interni presentano un carattere minimale. La pavimentazione è in cemento con inerti levigato, una pavimentazione simile a quella alla veneziana ma dal carattere più brutalista. Negli interni si è voluto ricercare una purezza materica e cromatica – vetro, acciaio e cemento – che incorniciasse in modo non retorico e pavido la preesistenza lasciandone volutamente un carattere astratto e momentaneo.


progettisti: EXiT architetti associati (Francesco Loschi, Giuseppe Pagano, Paolo Panetto)


collaboratore: Federico Durigon


committente: Comune di Pieve di Soligo; finanziatori: Gal dell’Alta Marca Trevigiana, Comune di Pieve di Soligo, contributo B.I.M. Piave di Treviso


localizzazione: Pieve di Soligo


date: 2017-2019


superficie: 170 mq


direzione lavori: Paolo Panetto


progetto strutturale: David Zannoner


progetto impianti: Nicola Sacchetto, Diego Graziotto


fotografie: Marco Zanta

14 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The Polo del Gusto is a pavilion for exposition, and a dialogue with nature. To juxtapose with the linear silhouette that lies horizontally within the garden. The pavilion’s glazed front façade is characterised by a series of vertical metal blades.  Resonating with the trees in front of and reflecting on the pavilion. The arbitrary placement of those vertical blades enhances the concept of connecting the chromatic mutability between built and existing environment. In...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Pavilions
    Archilovers On Instagram
    Lovers 14 users