La Iglesia de Tas

Sopuerta / Spain / 2019

45
45 Love 2,487 Visits Published

Any change in the use of a space requires a series of actions that adapt such place to the new needs that are presented beyond the implicit ones that entails the updating of it.


On this occasion, the task of transformation was as motivating as it was exceptional: transforming an abandoned Renaissance church into a home.


Throughout the process, three concepts constituted the road map for us: the history, the client and the project understood as a prologue.


The history


The intervention was carried out on a small church (not much bigger than a hermitage) built during the second half of the 16th century and which underwent an important remodeling in neoclassical terms at the end of the 18th century, increasing its height and adding, among other things, a belfry and a water trough.


At the start of the project, the building was without cover, collapsed in its own interior, and in a worrying state of structural instability.


Located in the neighborhood of Las Barrietas, within the municipality of Sopuerta and surrounded by a dozen isolated buildings, occupies a privileged position within a site surrounded by mountains with lush vegetation


The idea of ​​intervening in the most sensitive way possible was prioritized at all times, touching the church only when there was no other alternative, understanding the action as an outsider element implanted within a ruin. 


The client


Each project revolves around a client or at least one user destined to inhabit the project but, in this case, this figure acquires a much greater role.


The way to think a dwelling is directly linked to the lifestyle of the inhabitant and, for that reason, this project is the result of a desire to tame an unusual space, to do so with respect to the previous history but with contemporary concepts, to understand housing as an open space and to set up the home as a meeting place, as an opportunity to socialize housing architecture.


So, this project ended up being designed by "two hands", sharing concerns, knowledge, aspirations and obsessions because Tas, the client, became the generator of the project, visualizing, designing, drawing, and even being part of some execution parts of the work.


The project understood as a prologue.


It was understood like this from the start, as a design task extended in time which has been evolving as the work was done and that, once finished the work of the architect, will continue to grow in the hands of Tas.


And it will do so following the same premises marked from the beginning and under which our intervention has taken place. It will do so by respecting what was already there, leaving visible what is generated in the present, voluntarily and consciously facing the history of the previous building, without touching or making up the scars that show their travel almost as directly as a story would.


It will do so assuming the consequences that entails a change of use, the change of scale that implies generating a dwelling within what was conceived as a church, in the different lighting and environmental needs that mark its new life.


And it will do so by understanding how that new space has acquired a new value, how it has been achieved, without forgetting the past, to convert a space of worship into a home.


Author: Garmendia Cordero arquitectos (Álvaro Cordero Iturregui, Carlos Garmendia Fernández) www.garmendiacordero.com


Photography: Carlos Garmendia Fernández - http://carlosgarmendia.wixsite.com/architecture


Client: Tas Careaga


Situation: Sopuerta, Bizkaia. Spain


Surface: 190 m²


Year: 2019


[ES]
Cualquier modificación en el uso de un espacio requiere, obviamente, de una serie de actuaciones que adapten dicho lugar a las nuevas necesidades que se presentan más allá de las implícitas que conlleva la mera actualización del mismo.


En esta ocasión, la tarea de transformación resultó tan motivadora como excepcional: transformar una abandonada iglesia renacentista en una vivienda.
Durante todo el proceso, se manejaron tres conceptos que se constituyeron como hoja de ruta: la historia, el cliente y el proyecto entendido como prólogo.


La historia
La intervención se realizó sobre una pequeña iglesia (poco más que una ermita) construida durante la segunda mitad del siglo XVI y que sufrió una importante remodelación en términos neoclásicos a finales del siglo XVIII, aumentando su altura y añadiendo, entre otras cosas, un campanario y un abrevadero.
En el momento en el que se plantea nuestra actuación, el edificio se encuentra sin cubierta, desplomada en el propio interior, y en un estado preocupante de inestabilidad estructural.
Ubicada en el barrio de Las Barrietas, dentro del municipio de Sopuerta y rodeada de una docena de edificaciones aisladas, ocupa una posición privilegiada dentro de un solar rodeado de montañas exuberantes de vegetación.
En todo momento, se priorizó la idea de intervenir de la manera más sensible posible, tocando la iglesia solamente cuando no existiera otra alternativa, entendiendo la actuación como un elemento ajeno implantado dentro de una ruina.


El cliente
Cada proyecto gira entorno a un cliente o al menos a un usuario destinado a habitar dicho proyecto pero, en el caso que nos ocupa, esta figura adquiere todavía un mayor protagonismo.
La manera en la que pensar una vivienda se encuentra directamente vinculada al estilo de vida del habitante y, como tal, este proyecto es consecuencia de una voluntad de domesticar un espacio no habitual, de hacerlo con respeto a la historia previa pero con conceptos contemporáneos, de entender la vivienda como espacio abierto y de plantear el hogar como lugar de encuentro, como oportunidad de socialización de la arquitectura habitacional.
Así pues, este proyecto acabó diseñándose “a dos manos”, dibujándose por ambos actores en el sentido literal, compartiendo inquietudes, conocimientos, aspiraciones y obsesiones.
Este hecho genera que la figura de Tas, el cliente, se convierta en el generador del proyecto de principio a fin, visualizando el mismo, en el diseñador y ejecutor, dibujando, proyectando y hasta formando parte de la misma ejecución material de partes de la obra y en el actor posterior que continuará una obra inacabada.


El proyecto como prólogo
Así se entendió desde el primer momento, como una tarea de diseño extendida en el tiempo que fue evolucionando al mismo tiempo que lo hacía la obra y que, una vez terminada la labor del arquitecto, seguirá creciendo de la mano de Tas.
Y lo hará siguiendo las mismas premisas marcadas desde un inicio y bajo las cuales se ha producido nuestra intervención. Lo hará respetando lo que ya estaba, dejando bien visible qué se genera en el presente, enfrentando de manera voluntaria y consciente la historia del edificio previo, sin tocar ni maquillar las cicatrices que muestran sus viajes casi tan directamente como lo haría un relato literario con los nuevos elementos que constituyen la nueva arquitectura.
Lo hará asumiendo las consecuencias que conlleva un cambio de uso, el cambio de escala que implica generar una vivienda dentro de lo que se concibió como una iglesia, en las distintas necesidades lumínicas y ambientales que marcan su nueva vida.
Y lo hará entendiendo cómo ese nuevo espacio ha adquirido un nuevo valor, cómo se ha conseguido, sin olvidar el pasado, convertir un espacio de culto en un hogar.

45 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Any change in the use of a space requires a series of actions that adapt such place to the new needs that are presented beyond the implicit ones that entails the updating of it. On this occasion, the task of transformation was as motivating as it was exceptional: transforming an abandoned Renaissance church into a home. Throughout the process, three concepts constituted the road map for us: the history, the client and the project understood as a prologue. The history The intervention was...

    Project details
    • Year 2019
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 45 users