Dessert store by Towodesign

Chengdu / China / 2018

6
6 Love 255 Visits Published

Project name: THE DESSERT KITCHEN


Location: B1, REN HE TOWN MALL, Chengdu, China


Category: dessert store


Area: 69 m2


Design firm: Towodesign (www.towodesign.com)


Chief designer: He Mu


Design team: Ren Wei, Sun Meng, Zheng Liyuan


Completion time: November 2018


Main materials: metal, terrazzo, brushed stainless steel


Photography: Towodesign


THE DESSERT KITCHEN


A “Cheesy” Feast Appealing to all Senses


In the movie Charlie and the Chocolate Factory directed by Tim Burton, we witnessed a journey of imagination full of tasty stimulations. Cheese, with its tiny holes and color of yellow, is comparable to the rich and mellow flavor of chocolate. By choosing this delicacy as the main concept to design "The Dessert KITCHEN", Towodesign produced chemical reactions among food, visual impression and emotion, and created a unique space that provides fantasy experiences.


Shopfront: Signboard? Façade? or Show Window?


The dessert shop is located in the sunken square of a mall, close to its main entrance. From a commercial perspective, it's necessary to give the store a striking visual impression to attract customers. A large yellow table extends from the outside eating area to the interior, and even up to the shopfront where the logo is set.


The surface of the table is characterized by holes, similar to those of cheese. Customers are flowing elements in this area, making the holes variable, sometimes full, sometimes empty. It’s as if SpongeBob was turned into a huge cheese. The outside eating area, like a sculpture, has a strong sense of existence, becoming a visual highlight on the underground square of the mall. The openings of the table were designed based on functionality, which also encourage people sitting next to each other to interact and chat.


Satisfaction not only for the Stomach, but also for Life


Starting from the fact that people gain life energy from food, Towodesign intended to create a dessert heaven with a church-like interior structure, full of a sense of "ritualism". Elements of towering domes of churches were applied to the ceiling, which consists of several vaults in line with the trapezoidal plane of the site. Considering the concealment of the air conditioning vent and creation of a visual hierarchy, the ceiling presents a grid-like appearance, which also strengths the rhythm of curves.


The white grid well matches with the yellow backdrop wall, showing a proper balance between order and affinity. Teatime is like a ritual in life, which can be enjoyed in this imaginative church-like space of peace and sweetness. The bar counter also features the elements of cheese, echoing the structural eating area outside. The interior furniture presents round or curved shapes, adding flexibility to the space and enabling the customers to enjoy the feast of visual and gustatory entertainment.

6 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Project name: THE DESSERT KITCHEN Location: B1, REN HE TOWN MALL, Chengdu, China Category: dessert store Area: 69 m2 Design firm: Towodesign (www.towodesign.com) Chief designer: He Mu Design team: Ren Wei, Sun Meng, Zheng Liyuan Completion time: November 2018 Main materials: metal, terrazzo, brushed stainless steel Photography: Towodesign THE DESSERT KITCHEN A “Cheesy” Feast Appealing to all Senses In the movie Charlie and the Chocolate Factory directed by Tim Burton, we...

    Project details
    • Year 2018
    • Status Completed works
    • Type Showrooms/Shops / Bars/Cafés / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 6 users