Apartment C1

Nifty Art Shantou / China / 2019

22
22 Love 6,459 Visits Published

Project name: Apartment C1 — Nifty Art


Design firm: AD ARCHITECTURE (WWW.ARCH-AD.COM)


Chief designer: Xie Peihe


Design team: AD ARCHITECTURE


Construction team: AD CONSTRUCTION


Location: Shantou, Guangdong, China


Construction area: 160 m2


Main materials: marble, matte brick, special effects paint, white matte paint, wood veneer, wooden flooring


Start time: October 2018


Completion time: May 2019


Photography: Ouyang Yun


 


Special thanks to: German Moorgen Smart Home, Amina (invisible speaker), Beamy (wooden flooring), Kohler, Hansgorhe, Rolansini (doors and windows), Oikos, Heal-Power, Fanpin (wood veneers), Daxing (stone materials).


 


Apartment C1: Nifty Art


We define apartment C1 as a playful and nifty artist.


We attempted to construct a diverse and composite experiential living space and give it a flamboyant character. Through utilizing and integrating structural shapes, colors, textures and decorations, a characteristic and artistic residence was created.


Occupying an area of 160 m2, the apartment has a big drawback: small kitchen and dining room. However, it has two large semi-outdoor balconies. We made a bold assumption, and imagined that it would serve for a three-generation family which always hold family gatherings. The core concept of the design is to inherit the Chinese tradition and spirit of family togetherness. At the same time, we also intended to explore potential ways to improve the apartment's commercial value.


The space is dotted with striking golden color, which well matches and contrasts with the white latex paint on the wall and the gray terrazzo floor, thereby emphasizing the flamboyant tonality. 


For the layout, a circle was embedded in the regular square space to define spatial boundaries. This circle also naturally solved the shortcoming of the dining room being too narrow. The balcony garden at the entrance area was used as a kitchen, hence transforming the originally least used space into the most frequently used, and obtaining a comfortable cooking space at the same time.


Finished with white paint, the walls and ceiling of the living room feature curves, which echo the circle in the dining room, highlight the relationship between lines and surfaces, and reshape the composition aesthetics of space. Besides, dark grey terrazzo was used as floorings, making the home more unique. In the dining room, the flat ceiling complements the circular lines on it, which injects a sense of loftiness to the space. The dining room and living room integrate into a whole, forming an area for the family to gather and spend a happy time together. Furnishings such as QEEBOO's black skull side table and the colorful Turkish carpet all add playfulness and spirituality to the space.


For the design of the bedrooms, we focused on creating a comfortable environment for sleeping. The circular table lamps and curved glass echo the arcs in the living room. Besides, the golden backdrop is matched with the overall concept of space to underline the integrity of the design.


The bathroom is mainly covered with grey terrazzo, embellished by golden stainless steel and equipped with bespoke handmade stainless-steel basin, all of which demonstrate the meticulous pursuit of tiny details.


“A house is a machine for living in” — Le Corbusier


We now live in a different era, but modern cities are still filled with “living machines”. With the change of the times and living demands, our requirements for home and living environment have also undergone drastic transformation. This time, through approaching the interior design of two apartments, we want to re-examine the interpretation of living environment, express a different voice on design, and focus more on the emotional and spiritual connections between people and space.


Architectural space is not just an object. it exists in the inter-relationship between people. The spirit of humans and architectures are interdependent and influential, therefore, the more one pay attention to his/her personal value, the more they pursue the uniqueness and diversity of the dwelling spaces. 

22 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Project name: Apartment C1 — Nifty Art Design firm: AD ARCHITECTURE (WWW.ARCH-AD.COM) Chief designer: Xie Peihe Design team: AD ARCHITECTURE Construction team: AD CONSTRUCTION Location: Shantou, Guangdong, China Construction area: 160 m2 Main materials: marble, matte brick, special effects paint, white matte paint, wood veneer, wooden flooring Start time: October 2018 Completion time: May 2019 Photography: Ouyang Yun   Special thanks to: German Moorgen Smart Home,...

    Project details
    • Year 2019
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 22 users