The Burke Gilman House

Seattle / United States

7
7 Love 696 Visits Published

Located near Seattle’s Burke Gilman bike trail, this project is a design for a new house for an active Seattle couple.  The design takes advantage of the width of a double lot and views of the lake, city and mountains toward the southwest.  Primary living and sleeping areas are located on the ground floor, allowing for the owners to stay in the house as their mobility decreases.  The upper level is loft like, and has space for guests and an office. 
 
The building form is high and open at the front, and steps down toward the back, making the backyard quiet, private space.  An angular roof form specifically responds to the interior space, while subtly referencing the conventional gable forms of neighboring houses.   
 
 
Project team 
Stettler Design – Lead Designer – Dan Stettler, Will Payne 
Paul Michael Davis Architects PLLC – Collaborating Architect - Paul Michael Davis 
Swenson Say Faget – Structural Engineer – Karl Rosman, Project Engineer 
Odyssey Construction – Contractor – Dick McDonald, Project Manager 
 
Photography 
Dale Lang 
Paul Michael Davis 

7 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Located near Seattle’s Burke Gilman bike trail, this project is a design for a new house for an active Seattle couple.  The design takes advantage of the width of a double lot and views of the lake, city and mountains toward the southwest.  Primary living and sleeping areas are located on the ground floor, allowing for the owners to stay in the house as their mobility decreases.  The upper level is loft like, and has space for guests and an office.  The building form is...

    Project details
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 7 users