Groninger Forum

Groningen / Netherlands / 2006

2
2 Love 3,198 Visits Published
The Groninger Forum is probably the most exciting institute to be constructed in the near future. Not so much because of its appearance, but because of its content. Nothing like it exists so far. The Forum will become a platform for the exchange of information. It has the potential to become the physical equivalent of Wikipedia, both in terms of the level of public participation and the way in which links to related data will be made available. Different forms of information and different media will interconnect.

The Public Library Groningen, the Groninger Museum, Filmtheater Images and Regional Historic Center Groninger Archives/Groninger Audiovisual Archive, join forces to create a new type of public building. These four parties will collaborate with numerous cultural facilities to launch a center for debate and exchange; an amalgamation of museum, library, cinema and public square.

RFID technology makes it possible to rethink the organization of the library. A chip attached to an item will reveal its location: any new order becomes possible: alphabet soup.

Besides the ‘known’ functions that the building should accommodate, like the exhibition spaces, movie halls, auditorium and office spaces the building should also contain specific rooms dedicated to ‘exchange’. They will be thematically organized. Books, movies, sculptures, paintings, artifacts from the archives etc. will no longer be on display separately, in separate buildings, but will be brought together in the same space on the basis of shared content. As such they will reinforce each other. The brief refers to these spaces as the Domains. They can vary from small to large and from permanent to temporary. There will be about 20 of them. Much of the terminology used in the virtual reality finds its origin in architecture. It is no surprise that the Forum reclaims some of these for the physical world.

The building is designed as one clear volume to express the collective ambition of combining different facilities into one new complex. Through a minimum of spatial operations the design aspires to generate a multitude of different appearances. The silhouette of the building is changing according to the position of the spectator. At one time slender and elegant, at the other large and wide, sometimes a leaning tower, sometimes almost a pyramid. As a starting point the maximum building volume is taken: an extrusion of the available site to the maximum height allowed by the zoning law. The resulting block is tapered to loose superfluous volume and to appear less fat. It gets slimmer to the top. Fragments are sliced off to create light and air for the surroundings. Some cuts create distance to the adjacent buildings and some articulate the entrances. Slicing and tapering resolve a paradox: the entire volume reaches the maximum height of 45 meter, while miraculously meeting one of the other requirements of the urban plan: it does not exceed the average height of 33 meters.

The program is divided in public zones and restricted areas. For the cinema you need a ticket for example. A principle of alternating free and ‘ticketable’ areas orchestrates the accessibility. Scrambling these zones guarantees that every corner of the building will be open to everybody; the Forum will be as public as possible.

Parts of the program like to be transparent, communicative, open, where other parts require conditioned interiors, concentration and conservation. In the exhibition spaces for instance, daylight is not allowed, while much of the Domains can be extravert, offering visual relationships. The specific appearance of the building is derived from these open and closed fragments. The distinctive features emerge from the functional diagram.

The Atrium is the core of the Forum. Where you would expect the building to appear most massive it is opened-up by the central void. This transparent opening – the ‘pumping heart’ of the Groninger Forum – provides the connections between the different programs. Where a traditional atrium is just a vertical gap in a building, the Forum features horizontal extensions. They add programmatic capacity. Every floor allows spectacular views over the roofscape of Groningen. Since the Forum is supposed to be engineered “to accommodate finding not searching” the design stimulates exploration. It hopes to catalyze the desire to wander through the building; to ‘browse’ through the artificial, stacked landscape. In a way the building is a vertical square. The activities inside the building are exposed, turning the Atrium into an animated logo for the vital character of the Groninger Forum. By introducing the hole the Forum might “Reconstruct the Whole”.

Per maggiori informazioni
2 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The Groninger Forum is probably the most exciting institute to be constructed in the near future. Not so much because of its appearance, but because of its content. Nothing like it exists so far. The Forum will become a platform for the exchange of information. It has the potential to become the physical equivalent of Wikipedia, both in terms of the level of public participation and the way in which links to related data will be made available. Different forms of information and different media...

    Project details
    • Year 2006
    • Status Competition works
    • Type Multi-purpose Cultural Centres
    Archilovers On Instagram
    Lovers 2 users