Ufficio 3B

Sassari / Italy / 2019

58
58 Love 4,733 Visits Published

The project consist of a conversion of a small 23 m2 warehouse into an office located at the ground floor of a 18th century building in Sassari historic center.
Due to the failure to use, the space was in a state of degradetion. In fact, it was not provided of fixtures , therefore it was exposed to the bad weather and intrusions.
During the works it turned out that the space was used for diferent activities such as frame stuore and furthermore as a magazine shop.
There is just a 3m wide opening which face the paved alley. The result is a direct relationship between private and public space which has been kept with the design of a diaphanons frame that allow visual exchange among the “inside” and the “outside”.
The office is composed of a single 16 m2 room that is connected to a small toilet through a short corridor.
Both walls and vaulted ceiling are made of tuff which is the most common material for the area.
The strict dimensions have been the main impulse for the project strategy. In order to avoid the capacity of the space all the amenities have been located along the walls, leaving usable the centre of the room.
Those addictional services, such as workstations, bookcases, archives, the sofa, the stairs, are integral part of a single concrete artifact.
The smooth grey concrete, remains ar 80 cm constant heigts all along the perimeter, creating a kind of net aorizon. Furthermore it produces a strong contraste with the rough texture of the stone walls.
The light reticular structure is suspended above the wall mounted couch and it is accesible though a stepladder and a hatch. This addictional space canbe used as a further workstation.


 


Il progetto consiste nella riconversione in ufficio di un piccolo magazzino di 23 m2 sito al piano terra di un palazzo del ‘700 situato in una via del centro storico di Sassari.
Il locale si presentava in uno stato di degrado dovuto al mancato utilizzo per diversi anni, sprovvisto addirittura degli infissi esterni e quindi esposto ad ogni tipo di intemperie e di intrusioni. Durante il periodo dei lavori si è scoperto che era stato utilizzato come rivendita e laboratorio di cornici e precedentemente come negozio di giornaletti. L’ambiente è provvisto di un’unica grande apertura che affaccia direttamente sul
vicolo basolato di circa 3 m di larghezza. Questo fa sì che si instauri tra l’ambiente privato e lo spazio pubblico della strada un rapporto diretto, che si è voluto preservare progettando un infisso diafano che mantenesse intatta la relazione di scambio visivo tra esterno ed interno.
Il locale è composto da un’unica stanza di circa 16 m2 da cui parte un breve corridoio che termina in un piccolo bagno. I muri ed il solaio voltato sono in tufo, materiale di cui son costituiti tutti gli edifici antichi della città.
Le dimensioni minime del locale son state il principale impulso per lo sviluppo della strategia progettuale. Al fine di non saturare lo spazio, tutte le funzioni di servizio, come le postazioni di lavoro, le librerie, gli archivi, un piccolo divano, le scale, son state posizionate sui limiti murari del locale, lasciando libero il centro della stanza, e fanno parte di un unico manufatto in calcestruzzo scolpito che le integra al suo interno definendo lo
spazio dell’ufficio. Il calcestruzzo liscio e grigio, che mantiene costante l’altezza di 80 cm quasi a creare un orizzonte netto nello spazio, dà vita ad un deciso contrasto con il materiale e la texture discontinua delle pareti in pietra, come fosse stato prefabbricato ed inserito in blocco all’interno dello spazio.
La leggera struttura reticolare in ferro sospesa sopra il divano, a cui si accede tramite una scala a pioli ed una botola, ospita ulteriori postazioni di lavoro.

58 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The project consist of a conversion of a small 23 m2 warehouse into an office located at the ground floor of a 18th century building in Sassari historic center.Due to the failure to use, the space was in a state of degradetion. In fact, it was not provided of fixtures , therefore it was exposed to the bad weather and intrusions.During the works it turned out that the space was used for diferent activities such as frame stuore and furthermore as a magazine shop.There is just a 3m wide opening...

    Project details
    • Year 2019
    • Work started in 2018
    • Work finished in 2019
    • Status Completed works
    • Type Offices/studios / Interior Design / Custom Furniture
    Archilovers On Instagram
    Lovers 58 users