Salone Silvano

Barber Shop Udine / Italy / 2018

10
10 Love 654 Visits Published

ENG - 


The shop is a “Barber Shop” located in the city of Udine in northern Italy.The activity that has been handed down from generation to generation started back in 1962. After opening in the following years, they had two historical redevelopment interventions, always purely aesthetic, until the last generation of sons decided to completely evolve the look. The idea is to broaden the horizons from hair and beard cutting to commercial retail sales of personal care products and outfits. From this desire comes the need to expand and combine two commercial spaces, those of cutting and that of sales. Thus, the design starts from the first concept taking into consideration the characteristic aspects of the space and the fundamental dimensions for working. After a careful analysis we decided to better arrange the seats, ensuring the usability of each one.


The client's requests on the need to have more storage space were accepted and satisfied by making custom-made furniture in carpentry, which have the advantage of being as practical as possible when they are used with customer-occupied workstations. They must contain products, work tools, towels and various equipment.


It is a complete intervention, with its own complexities, where the total transformation of the existing room and the one next to it, interact with a partition wall, through a passage, emphasized by a material-pictorial design rich in color. This wants to be a fundamental sign in the design language of the show, as it marks the passage and expansion of the existing store. The project focuses on the development of the uniform, calm and balanced space, thanks to the new flooring and the veiled pictorial finish on all the opaque, horizontal and vertical surfaces.


Protagonist is the light, it plays a fundamental role and has been carefully studied to guarantee the best flow of brightness. The lamps chosen with criterion, guarantee a homogeneous light, but at the same time detailed on the person and on the products displayed, full control and their adjustment is done by a remote application or with a simple hand gesture. The design together with the wall finishing characterizes the appearance of the salon.


All the furnishings are "custom made", designed with attention to detail, allow you to make the most of every work area.


The intervention has led to an improvement of the space, where using a new language, however, it was sought to resume the traditions and enhance the strengths of the old generations of barbers. The image you have is a calm and imaginative space, which allows the customer to feel relaxed and pampered.


 


ITA -


Il negozio in oggetto è un Barber Shop che si trova nella città di Udine nel nord Italia. L’attività che si tramanda di generazione in generazione fu avviata nel lontano 1962.  Dopo l’apertura negli anni a seguire, ha avuto due interventi di riqualificazione, sempre prettamente estetici, finche l’ultima generazione di figli decise di evolvere completamente l'aspetto del negozio.  L ’idea principale nasce con l'intento di allargare gli orizzonti dal "taglio capelli e barba" a quelle commerciali di vendita al dettaglio di prodotti per la cura della persona e l’outfit. Da questo desiderio nasce l’esigenza di ampliare e unire due spazi commerciali, quelle di taglio e quello di vendita. Parte cosi sin dal primo concept la progettazione  tenendo in considerazione gli aspetti caratteristici dello spazio e le dimensioni fondamentali per lavorare. Dopo una attenta analisi si decide di disporre in maniera diversa le poltrone, garantendo maggiore fruibilità di ogni postazione. Le richieste del committente sull’esigenza di avere più spazio contenitivo vengono accolte e soddisfatte realizzando dei mobili su misura, i quali hanno il vantaggio di essere più pratici possibili nel momento del loro utilizzo con le postazioni occupate dai clienti.


Si tratta di un intervento completo, con le proprie complessità, dove la trasformazione totale del locale esistente e quello affianco, dialogano attraverso un varco, con una parete divisoria enfatizzata da un disegno materico- pittorico ricco di colore. Questo vuol essere un segno fondamentale nel linguaggio progettuale del salone, in quanto segna il passaggio e l’ampliamento del negozio esistente. Il progetto si concentra sullo sviluppo dello spazio, uniforme, calmo ed equilibrato, merito della pavimentazione nuova e della finitura pittorica velata su tutte le superfici opache, orizzontali e verticali.


Ultima ma protagonista è la luce, la quale ha un ruolo fondamentale ed è stata attentamente studiata per garantire il miglior flusso di luminosità. Le lampade scelte con criterio, garantiscono una luce omogenea, ma allo stesso tempo dettagliata sulla persona e sui prodotti esposti, il pieno controllo e la regolazione avviene mediante una applicazione remota oppure con un semplice gesto della mano. Il design assieme alle finiture murarie caratterizza l’aspetto del salone. Tutti gli arredi “custom made”, disegnati con attenzione al dettaglio, permettono di sfruttare al meglio ogni angolo di lavoro.    L’intervento ha determinato un miglioramento dello spazio generale, dove attraverso un linguaggio nuovo è stato ricreato un ambiente con valori e tradizioni, punti forti delle vecchie generazioni di barbieri. L’immagine ottenuta segna uno spazio calmo e fantasioso, che permette al cliente di sentirsi rilassato e coccolato.

10 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    ENG -  The shop is a “Barber Shop” located in the city of Udine in northern Italy.The activity that has been handed down from generation to generation started back in 1962. After opening in the following years, they had two historical redevelopment interventions, always purely aesthetic, until the last generation of sons decided to completely evolve the look. The idea is to broaden the horizons from hair and beard cutting to commercial retail sales of personal care...

    Project details
    • Year 2018
    • Work started in 2018
    • Work finished in 2018
    • Client Salone Silvano
    • Status Completed works
    • Type Showrooms/Shops / Interior Design / Custom Furniture / Lighting Design / Graphic Design / Product design / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 10 users