Le Village

Milan / Italy / 2018

25
25 Love 1,844 Visits Published

Innovation and history come together in DEGW’s interior design and fitout for the innovation hub created by Crèdit Agricole.


An open and inclusive ecosystem supporting business and innovation for start-ups and other companies. There are 2700 m² of space with 200 workstations for accommodating approximately 50 start-ups in the peace and quiet of the renovated cloister of a 14th century convent, whose entrance gate is in a building along Corso di Porta Romana in Milan.


Devised by Crédit Agricole in Paris in 2014, the Le Village project now operates in 29 different locations in France with others soon to open. The project, set to expand internationally, will be opening its first facility outside of France here in Italy. There are also plans to open similar spaces in other Italian and European cities.


Its aims are to bring together business partners and setups in this and other Village like it, cross-contaminate expertise and business enterprises, provide a customised support service for setting up start-ups and new, highly innovative companies with great potential for growth through a cooperative system involving both public and private partners. So, this is a new kind of location with offices and other facilities for hosting innovative companies and the people who support them, an authentic ecosystem focused around sharing experience and know-how and creating business and innovation to help boost the local economy.


Le Village business incubator in Milan


The basic concept is that of an ecosystem. As well as providing somewhere to work and meet, the “village” provides a range of other services: mentoring, training programs, coaching, matching meetings with investors and corporate companies, and help with fundraising and internationalisation.


The aim of promoting territorial innovation is focused on selecting start-ups - with the help of, Crédit Agricole, partners, cooperation and the expertise of both public and private enablers in the realm of innovation – in 7 theme areas: Food, Fashion, Furniture, Fintech/Insurtech, Future Mobility, France and Pharmaceuticals. Everything is supervised by a mayor, Gabriella Scapicchio, who monitors the layout of spaces and flows through them just as if it were a city.


DEGW’s project


The interior design project by DEGW, the Lombardini22 Group brand focused on the integrated design of workplaces, was set in an old, recently renovated, 15th century convent protected by the Milan Fine Arts and Monuments Office. The project had to create a bright and energetic setting in these historical premises, ready to host young and enterprising businesses. A mix of different periods in time and functions based on a stimulating design focused on both the site’s distinctive features and the client’s specific needs.


Respect for architectural history combined with that touch of freshness required by the new identity being given to these premises. The interior design based around transparency and casual furnishing mirrors the innovation and sleek operations of the start-ups that will be accommodated in the spaces of this old cloister in Milan.


The project is set over three floors: convivial spaces for sharing combined with work areas, such as enclosed rooms and open-space areas, set around the spacious landscaped central cloister furnished with sofas for relaxing and interacting.


The ground floor, covering almost 1000 square metres not counting the glazed partitions designed so that the cloister’s harmonious design can be enjoyed on the inside too, has arcades furnished with tables, chairs, armchairs and patches of greenery for hosting informal meetings.


A range of different meeting rooms and spaces for hosting miscellaneous activities are set around the ground floor (starting from the plaza).


There are three special rooms in particular. La Place is the heart of the village, the most distinctive and largest space, open to all guests and reconfigurable for hosting events and conferences; Living Lab, a space for holding events and communal activities, and the VIP room for specially arranged meetings. The space also incorporates small double-height rooms for businesses and start-ups designed to hold between 6-8 people.


Up on the first floor, which is smaller because of the double-height of the ground-floor rooms, a loggia opening onto the courtyard furnished with coffee tables and informal areas embraces smaller rooms for start-ups (6-8 people), meeting rooms, utilities like lockers and photocopy machines, as well as two break areas – a coffee kiosk and food kiosk with landscaping incorporated.


The interior layout changes on the second and top floor, which is as spacious as the ground floor. This area contains large rooms where workstations can be rented out, small rooms for start-ups, and corridors for informal meetings.


The connection and transition spaces, landings, porticos and loggias on all the floors spontaneously turn in to premises for hosting formal meetings and discussions thanks to the overall design layout.


Access to the various premises and reserving work desks in the meeting areas is managed through a special app, smart locks incorporated in the fixtures and a QR code for each individual work station.


DEGW’s work focused on the layout of the spaces to make them usable and adaptable to the kind of flexibility and innovation required by start-ups: privacy and concentration are key factors, as is the need to hold meetings and other forms of interaction.


 “The project was carried out with delicacy and deep respect for the old setting. DEGW has introduced touches of modernity and freshness to create flexible spaces and furniture in synch with the old convent’s new identity”.


Alessandro Adamo, director of DEGW and partner at Lombardini22


Interior design


The premises have been kept simple, with accents of colour in various shades of green. It was decided to focus attention on the old architecture that is so distinctive and important. The brick floors evoke the site’s old identity, as do the high wooden ceilings.


Careful attention has been focused on improving the spaces’ acoustics, particularly the vaulted rooms on the ground floor, where decorative as well as functional use has been made of sound-absorbing features through creative suspended compositions that tone down the architecture’s austerity.


Sound-absorbing panels are also used to divide up the spaces and help create visually striking colour patterns on the walls. This makes the panels an integral part of the spaces, adding striking flashes of colour tending towards green in accordance with Crédit Agricole’s corporate colours. The lighting constantly varies to cater for the different needs of the various premises and the people working in them.


[IT]


Innovazione e storia si incontrano nel progetto di interior design e di fit out di DEGW, per l’hub dell’innovazione creato da Crèdit Agricole


Un ecosistema aperto e inclusivo a sostegno del business e dell’innovazione per startup e aziende. Nella quiete del chiostro restaurato di un convento quattrocentesco, cui si accede dal portone di un palazzo che affaccia su corso di Porta Romana a Milano, trovano spazio 2700 metri quadri con 200 postazioni di lavoro per ospitare circa 50 startup.


Nato a Parigi nel 2014 per iniziativa di Crédit Agricole, il progetto Le Village è oggi presente in Francia con 29 siti attivi e altri in prossima apertura. Il progetto, destinato a espandersi in ambito internazionale, inaugura in Italia la prima struttura insediata fuori dai confini della Francia. Il programma prevede anche l’apertura di altri spazi in città italiane ed europee.


Gli obiettivi sono quelli di facilitare la possibilità di matching tra partner e startup all’interno di questo e altri Village, la cross contamination di competenze e business, offrire un programma di affiancamento personalizzato per lo sviluppo di startup e di giovani aziende ad alta innovazione e potenziale di crescita attraverso un sistema cooperativo che coinvolge partner pubblici e privati. Un luogo nuovo, quindi, con uffici e strutture per ospitare le aziende innovative e chi le supporta, un vero e proprio ecosistema dedicato alla condivisione di esperienze e competenze e alla creazione di business e innovazione per favorire lo sviluppo economico locale.


Le Village rappresenta per noi un nuovo modello di gestione degli spazi, delle attività lavorative e del business.


Il modello di incubazione di Le Village Milano


Il concetto base è quello di ecosistema. Oltre che uno spazio per lavorare e incontrarsi, il “villaggio” offre una serie di servizi: mentoring, programmi di formazione, coaching, incontri di matching con investitori e aziende corporate, supporto al fundraising e all’internazionalizzazione.
L’obiettivo di promuovere l’innovazione territoriale si è focalizza sulla selezione delle startup – affidata a Crédit Agricole ai partner e alla collaborazione e alle competenze di abilitatori del mondo dell’innovazione sia pubblici sia privati – secondo 7 aree tematiche Food, Fashion, Furniture Fintech/Insurtech, Future Mobility, France e Farmaceutica. Il tutto è supervisionato da un Sindaco, Gabriella Scapicchio, che, proprio come in una città, monitora la caratterizzazione degli spazi e i flussi che lo abitano.


Il progetto di DEGW


Il progetto di interior design di DEGW, brand del gruppo Lombardini22 dedicato alla progettazione integrata di ambienti per il lavoro, si è confrontato con il pregio di un ex convento del Quattrocento recentemente ristrutturato vincolato alla Soprintendenza delle Belle Arti di Milano, e con le necessità di creare da queste premesse storiche un ambiente fresco e innovativo, pronto a ospitare realtà giovani e intraprendenti. Un ibrido di tempi e funzioni, quindi, per una progettazione stimolante, votata all’ascolto delle peculiarità del sito e delle necessità del cliente.


Il rispetto per la storia architetturale si è miscelato con il necessario tocco di freschezza richiesto dalla nuova identità degli spazi. L’interior design fatto di trasparenze e arredi informali rispecchia l’innovazione e l’agilità delle startup che abitano gli spazi dell’antico chiostro milanese.


Il progetto si sviluppa su tre piani: spazi conviviali e di condivisione si mescolano agli ambienti deputati al lavoro come stanze chiuse e aree in open space, intorno all’ampia area verde del chiostro centrale arredato con divani e arredi concepiti per il relax e la condivisione.


Al piano terra che si sviluppa su quasi 1000 metri quadrati, al di là delle partizioni vetrate realizzate per godere dell’armonia del chiostro anche dall’interno, i porticati sono arredati con tavoli, sedute, poltrone e macchie diffuse di verde vegetale per incontri informali.


Al piano terra, dalla piazza, si sviluppano differenti meeting room e spazi concepiti per accogliere diverse attività.


In particolare sono tre le sale speciali. La Place è il cuore di Le Village, lo spazio più caratteristico e ampio, aperto a tutti gli ospiti, riconfigurabile per eventi e conferenze; Living Lab, ambiente per eventi e attività collettive, e la sala VIP, per incontri e meeting su prenotazione. Lo spazio è punteggiato da sale a doppia altezza, di piccolo taglio per le aziende e le startup. Sono stanze progettate per ospitare dalle 6 alle 8 persone.


Al primo piano, più piccolo a causa della doppia altezza delle sale del piano terra, il loggiato aperto sul cortile con tavolini e aree informali abbraccia le sale di piccolo taglio per startup (per 6-8 persone), le meeting room, i servizi come i locker e le fotocopiatrici, oltre a due punti break – coffee kiosk, food kiosk con verde integrato.


La distribuzione interna cambia al secondo e ultimo livello, ampio come il piano terra. Lo spazio è caratterizzato da grandi saloni dove è possibile affittare postazioni di lavoro, da sale di piccolo taglio per startup e passaggi per incontri informali.


In tutti i piani, gli spazi di collegamento e di passaggio, gli androni, i portici e i loggiati diventano in modo spontaneo, grazie all’allestimento, ambienti per incontri e interazioni formali.


L’accesso agli ambienti, così come la prenotazione delle scrivanie nelle zone meeting, è gestito attraverso un’applicazione apposita, serrature smart integrate nei serramenti e QR code su ciascuna postazione di lavoro.


Il lavoro di DEGW si è focalizzato sulla distribuzione degli spazi per renderli fruibili e adatti alle esigenze di flessibilità e innovazione delle startup: privacy e concentrazione sono fattori essenziali esattamente come la necessità di incontro e di interazione.


“L’intervento è stato svolto con delicatezza e profondo rispetto per il contesto storico. DEGW vi ha introdotto elementi di modernità e freschezza per arredi e spazi flessibili, in armonia con la nuova identità dell’ex convento.”


Alessandro Adamo, direttore DEGW e partner Lombardini22


Interior design


Gli ambienti sono mantenuti semplici, con accenti di colore sui toni del verde. Si è scelto di lasciare protagonista l’antica architettura, così connotata e significativa. I pavimenti in cotto richiamano alla memoria l’antica identità del sito così come gli alti soffitti in legno.


Grande attenzione è stata posta al miglioramento del comfort acustico degli spazi, principalmente degli ambienti a volta del piano terra dove si è scelto di giocare con elementi fonoassorbenti in modo decorativo oltre che funzionale attraverso creative composizioni sospese che smorzano l’austerità dell’architettura.


I pannelli fonoassorbenti sono utilizzati anche per dividere gli spazi e sulle pareti, contribuendo a comporre giochi cromatici e scenografici. I pannelli diventano così parte integrante degli spazi, connotandoli con tocchi di colore virati sul verde nel rispetto del colore istituzionale di Crédit Agricole. L’illuminazione è sempre diversa per rispondere alle differenti necessità degli ambienti e delle persone che vi lavorano.


LE VILLAGE


Cliente: Le Village by Crédit Agricole Milano


Luogo: Milano, corso di Porta Romana 61


Area: 2700 metri quadrati


Tipologia: Uffici


Fine lavori: 2018


Client leader: Alessandro Adamo


Design leader: Giuseppe Pepe


Senior architect: Perla Perrotta


Servizi DEGW: Interior design, fit out, direzione lavori, allestimento artistico (con Artkademy)


Fotografie: Laura Fantacuzzi, Maxime Galati-Fourcade  

25 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Innovation and history come together in DEGW’s interior design and fitout for the innovation hub created by Crèdit Agricole. An open and inclusive ecosystem supporting business and innovation for start-ups and other companies. There are 2700 m² of space with 200 workstations for accommodating approximately 50 start-ups in the peace and quiet of the renovated cloister of a 14th century convent, whose entrance gate is in a building along Corso di Porta Romana in Milan. Devised...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Client Le Village by Crédit Agricole Milano
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings / Corporate Headquarters / Interior Design / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 25 users