BAUHAUS In Belgrade - A new building in honor of the 100th anniversary of the Bauhaus jubilee

Belgrade / Serbia / 2019

3
3 Love 1,163 Visits Published

Osnovna ideja pri projektovanju objekta bila je da se vizuelno primene principi koje je ustanovila škola Bauhaus. Koliko su to urbanistički uslovi i želje investitora dozvoljavali, objekat je u konacnom vizuelnom izrazu pratio postavljene parametre. Težeci da pored jasno definisanog Bauhaus uzora i navedenih ograničenja, objekat u konačnom izgledu, uspeva da zadovolji osnovnu ideju ,a sa druge strane ne izgubi odredjenu orginalnost u konačnom izgledu fasade . Ove godine širom sveta obelezava se jubilarna 100. godina od osnivanja Bauhausa. Na bočnoj strani fasade predvidjen je MURAL, sa ciljem da podseti na ovaj jubilej i znacaj Bauhausa koji je imao na umetnicko stvaralaštvo 20. veka.
Pored arhitekture njegov uticaj je primetan i na umetnost u širem smislu. Posredno utiČe na razvoj “pop kulture” koja u odredjenim segmentima proizilazi iz Bauhaus nasledja. Iz tog razloga, MURAL na fasadi uradjen je kao sinteza 2 prepoznatljiva logotipa ; Schlemmerov –Bauhaus logo i crveno-plava munja D.Bowie sa naslova Aladdin sane albuma. Orginal i nastavak …Bauhaus i pop kultura sa svojim vizuelno prepoznatljivim logotipskim predstavnicima - spojeni u celinu. Pored ostalog projekat objekta na “Olimpu”, ima za cilj, da predstavi uticaj Bauhausa i inspiraciju koju prenosi na arhitektomsko stvaralaštvo kod nas 100 godina nakon njegovog nastanka.  Ovim projektom se predstavljamo na izložbi "UMETNOST U SRBIJI" 2019. koja se održava u DVORCU EĐŠEK - Novi sad, od 08.04. do 15.04.2019.godine.

3 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Osnovna ideja pri projektovanju objekta bila je da se vizuelno primene principi koje je ustanovila škola Bauhaus. Koliko su to urbanistički uslovi i želje investitora dozvoljavali, objekat je u konacnom vizuelnom izrazu pratio postavljene parametre. Težeci da pored jasno definisanog Bauhaus uzora i navedenih ograničenja, objekat u konačnom izgledu, uspeva da zadovolji osnovnu ideju ,a sa druge strane ne izgubi odredjenu orginalnost u konačnom izgledu fasade . Ove godine širom...

    Project details
    • Year 2019
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 3 users