Casa Laia

Barcelona / Spain / 2018

65
65 Love 5,504 Visits Published

The project was born from the idea to link the different spaces of the house by means of a unifying element. This concept was materialized employing a suspended ceiling that communicated both ends of the apartment and overlaid the existing elements and the new intervention.


The apartment, slightly under fifty square meters, was originally subdivided into smaller rooms that configured a poorly lighted and ventilated space. The rooms were originally organized by a wide corridor that allowed both segregated and  combined domestic activities.


In order to maintain the concept of the project that both understood the house as a sequence of rooms and a continuous space, the intervention minimized the use of partition walls and rather opted for a separation using with furniture, flooring textures and, sliding doors. Within this sequence of rooms the project enhanced a dual reading: on one hand a unitary level represented by the suspended ceiling, on the other, a segregated one by means of different flooring textures that subdivide the space.


[ES]


Este proyecto nace de la idea de relacionar los espacios de esta casa a través de un hilo conductor. Nace con la intención de formalizar un vínculo que comunique los dos extremos del apartamento, materializándose como un techo suspendido que relaciona lo existente y lo nuevo como una superposición.


El piso de poco menos de 50 metros de superficie, estaba dividido en pequeñas habitaciones que configuraban espacios poco ventilados y iluminados. Estas habitaciones se organizaban  a partir de un pasillo ancho que permitía servir las distintas piezas, encadenándolas y al mismo tiempo acumulando usos.


Para poder seguir entendiendo la casa como una secuencia de espacios, o bien, como un único espacio; la intervención ha minimizado la división de tabiques, pero ha potenciado con mobiliario, pavimentos y puertas correderas; la división entre estancias.


Así queremos transmitir una comprensión dual de la casa que se evidencia con la materialidad: utilizando el techo como un elemento unitario en la secuencia de habitaciones, y el pavimento como aquello que divide los espacios.

65 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The project was born from the idea to link the different spaces of the house by means of a unifying element. This concept was materialized employing a suspended ceiling that communicated both ends of the apartment and overlaid the existing elements and the new intervention. The apartment, slightly under fifty square meters, was originally subdivided into smaller rooms that configured a poorly lighted and ventilated space. The rooms were originally organized by a wide corridor that allowed both...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Apartments / Interior Design
    Archilovers On Instagram
    Lovers 65 users