PIC

Guarda / Portugal / 2018

0
0 Love 82 Visits Published

[EN]


The Ilídio Clemente Park (PIC) is above all a tribute to the well-respected deceased Ilídio Clemente from the village residents, and all those who contributed to make this project a reality.


The parish council, after involving the participation of its residents, decided to create a shared space for the community in order to improve the living conditions of all. That space allows almost everything which is needed: public parking, sanitary installations, a kitchen and bar, a recreation site, in summary, a place where people can meet.


The park is located at the heart of the village. It involved the representatives of the parish council, architects, builders, designers, etc, and the residents who participated in the process.


The main objective was to create a new wall, which was previously demolished, and hide all of its facilities behind it. The front wall faces the main street, delimiting the lands on the south of the village with the inhabited northern part.


The park was inaugurated in August 2018.


[PT]


PIC (Parque Ilídio Clemente) é desde logo uma homenagem aos moradores da aldeia de Vale de Estrela, ao respeitado Senhor Ílidio Clemente mas principalmente aos que cooperaram e participaram para que esta obra fosse possivel.


Através de um processo participativo, a Junta de Freguesia decidiu que se devia dar lugar a um espaço global e comunitário, esse era o passo prioritário na melhoria das condições de vida dos moradores, um espaço que pudesse ser partilhado por todos.


Um lugar onde quase tudo pudesse acontecer: parque de estacionamento, garagem para a Junta de Freguesia, instalações sanitárias públicas, cozinha/bar, espaço de lazer na cobertura, mas principalmente um ponto de encontro.


O parque localiza-se agora no centro da aldeia.


Num gesto simples, juntou-se todos os intervenientes: os representantes da Junta de Freguesia, os Arquitectos, os Construtores, os Designers, os Electricistas, os Canalizadores, sem esquecer os Moradores e todos aqueles que para a obra cooperaram.


O principal objecivo era criar novamente um muro (esse muro que outrora foi demolido). Todas as suas funcões deviam ser “ocultas” e o muro novamente evidenciado.


A fachada principal (e a unica) implantada na cota inferior (contigua à estrada), provoca assim a ideia de socalco que faz fronteira com as terras de cultivo a Sul e a aldeia a Norte.


Foi inaugurado em Agosto de 2018.


 

0 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    [EN] The Ilídio Clemente Park (PIC) is above all a tribute to the well-respected deceased Ilídio Clemente from the village residents, and all those who contributed to make this project a reality. The parish council, after involving the participation of its residents, decided to create a shared space for the community in order to improve the living conditions of all. That space allows almost everything which is needed: public parking, sanitary installations, a kitchen and bar, a...

    Project details
    • Year 2018
    • Work started in 2017
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Parks, Public Gardens / Public Squares
    Archilovers On Instagram