PENTHOUSE

Barcelona / Spain / 2017

38
38 Love 1,339 Visits Published

[ENG] - Located on the top floor of a multi-family housing building in Barcelona’s Raval neighbourhood, the penthouse has access from the centre to a floor strangled by a lightwell that divides the house into two separate spaces: the first one, a street-facing room, and the second one, a four-times larger space divided by a series of parallel walls, derived from a structural rehabilitation. 


The arcaded back façade serves as an endowment that provides a logical structure to the project. The geometrical repetition of the consecutive and dividing load-bearing walls results in a unique space that conceptually preserves its original limits. Around the structure, functionality exceeds the physical limits, either surrounding it or just bumping into it. The sofa, the bathtub, the bedroom and the shower, as well as the dressing area, find their own place on a fluffy green fitted carpet. 


A mirrored cubicle articulates the two areas. The mirrors turn the intimacy of the toilet room into infinite, which means that the toilet room becomes intimate within the infinity of reflections.


The street-facing room becomes the public space of the house with a wide table. The movable elements allow that cooking, eating, sitting and hosting have a place around the table. 


The renovation works started in 2015. A period of two years permitted an artisanal process of trial and error that had its mishaps on the way. 


[ES] - Ubicado en la última planta de un edificio plurifamiliar del Raval de Barcelona, se accede por el centro a una planta estrangulada por un patio que divide la vivienda en dos espacios separados. El primero, una habitación volcada a la calle; el segundo, un espacio cuatro veces mayor dividido por una serie de muros paralelos fruto de una rehabilitación estructural.


La fachada posterior porticada sirve para dotar de una estructura lógica al proyecto. La repetición de esta geometría en los muros de carga consecutivos y divisorios da como resultado un espacio único que conserva mentalmente los límites originales. Entorno a la estructura, los usos desbordan los límites físicos, en algunos casos rodeándola y en otros tropezando. El sofá, la bañera, la habitación, la ducha y el vestidor encuentran su sitio sobre un mullido tapiz verde.


Un volumen de espejo articula las dos zonas. El espejo convierte en infinita la intimidad del baño; el baño se convierte en íntimo en la infinidad del reflejo. 


La habitación volcada a la calle se transforma a través de una mesa en el espacio público de la casa. Los elementos móviles permiten que cocinar, comer, estar y recibir tengan sitio alrededor de esta. 


Las obras comenzaron en 2015; dos años permitieron un proceso de ensayo/error a la vez que artesanal y patoso. 

38 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    [ENG] - Located on the top floor of a multi-family housing building in Barcelona’s Raval neighbourhood, the penthouse has access from the centre to a floor strangled by a lightwell that divides the house into two separate spaces: the first one, a street-facing room, and the second one, a four-times larger space divided by a series of parallel walls, derived from a structural rehabilitation.  The arcaded back façade serves as an endowment that provides a logical structure to...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 38 users