Casa Descuadra

Barcelona / Spain / 2017

1
1 Love 182 Visits Published

[ENG] - Berween party walls, as if it were an adjective; that’s what characterizes this intervention in an existing property, made possible by the stubbornness of a family who refused to sell to the highest bidder. They no longer live there; it’s now the dream home of a close friend.


It all started with a gift, this project, which has served as a guide for the alterations that the owner, others, and I have been carrying out with our own inexpert hands.  Yesterday marked the completion of 7 years of work.


The only connection between the house and the street is the newly built garage door, which serves as an entrance, and an existing window on the first floor, adorned with a window planter box from which plants cascade over the railing.


From the very start, we understood that the house is attached to the garage/workshop as the “main space”. The other spaces on this floor branch off from it and respond in a more or less intuitive manner to the daily necessities of the dweller. The kitchen occupies a central position and serves as a kind of hinge attached to the patio. The dining room and living room occupy existing spaces and face the interior of the city block.  An office/study on the rear patio at the back of the house turns you into a voyeur or mere observer of the home.ù


The stairway that surrounds the kitchen leads to the first floor, a non-essential space that complements the ground floor. The bedrooms, separated by closet space, engage with the patios and the street.  The interior city block façade constitutes the sum of the needs of the interior spaces. A staircase set against it leads up to the roof, now the largest space of the house (BETWEEN PARTY WALLS) and the future living room. This alteration will give continuity to the current intervention.


[ES] - Entre medianeras, como si de un adjetivo se tratara, es lo que caracteriza a esta intervención en una vivienda existente gracias a la cabezonería de un núcleo familiar, que no quiso vender al mejor postor. Ellos ya no habitan la casa, ahora es el deseo de un hogar de un buen amigo.


Un regalo inicia una intervención que se desarrolla a lo largo de 7 años, hasta ayer. El proyecto, objeto del mismo, sirve como guía a los trabajos de reforma que su dueño, otros y yo hemos ido desarrollando sin manos especializadas.


La única relación de la casa con la calle es una puerta de garaje (de nueva construcción) que sirve como acceso y una ventana existente en la primera planta, adornada por una jardinera que invade/parasita la baranda.


En un primer momento entendimos que la casa se adosaba al garaje/taller como “espacio principal”. El resto de espacios de esta planta dan servicio al mismo y a su vez, responden de una manera más o menos intuitiva a las necesidades habituales de una casa para 1. La cocina ocupa una posición central y actúa como rótula adosada al patio. El comedor y el salón ocupan espacios existentes y se vuelcan al patio interior de manzana. Al fondo, en el patio posterior, una oficina/despacho te convierte en voyeur o mero observador de la vivienda.


La escalera que rodea la cocina da acceso a la primera planta, un espacio complementario, pero no necesario de la planta baja. Un armario (…) separa las distintas habitaciones que se relacionan con los patios y la calle.


La fachada interior de manzana, se construye con el resultado de la suma de las necesidades de los espacios interiores. Una escalera sobre la misma da acceso a la cubierta, ahora el espacio más grande de la casa (entre MEDIANERAS) y futuro salón de la misma. Éste cambio dará continuidad a la intervención actual.


 


 

1 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    [ENG] - Berween party walls, as if it were an adjective; that’s what characterizes this intervention in an existing property, made possible by the stubbornness of a family who refused to sell to the highest bidder. They no longer live there; it’s now the dream home of a close friend. It all started with a gift, this project, which has served as a guide for the alterations that the owner, others, and I have been carrying out with our own inexpert hands.  Yesterday marked the...

    Project details
    • Year 2017
    • Work finished in 2017
    • Status Completed works
    • Type Apartments
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users