The Illusion

Seoul / South Korea / 2018

59
59 Love 5,521 Visits Published

Snippets of rush hour in Gangnam. Windows of building cloaked with square curtain-wall building, indifferent faces, people, in dark suits with matching briefcases, waiting for elevator. They dream of a beach just like the one on their computer screens while putting up with everyday monotony. Dreaming of a fantasy world while carrying on with their repetitive routine…


Tower-type office buildings used to be built solely to be functiona. Monotonous buildings failed to meet the rapidly changing needs form sloppy urban landscapes.


Various attempts have been made to create work spaces that deviate from the practical box type to fit the new business culture. Most of these attempts, however, have been made to strengthen the corporate identity of conglomerates. Attempts to renovate smaller office premises are less frequent.


In planning this project, we tried to construct a work space for optimal efficiency respecting all conditions and constraints. At the same time, we wanted to create a space where people could discover new experience besides the routine of their lives


The building has an 'H' plane configuration that bridges the CORE ZONE and the PROGRAM ZONE.  From the elevation and section views, the rectangular box seems to be floating on the L-shaped concrete block. F & B program is implemented from first to fourth floor to facilitate the flow of people. From fifth to fifteenth floor which is made up of a rectangular glass box, office program is to be applied.


The masses and the space in between have incorporated exposed concrete pierced wall, hexagonal metal panels made of a strong reflective mirror. The dark color of exposed concrete and mirror serves to emphasize the segmented form as well as maximize the sense of space through the strong contrast of materials and colors.


The segmented panels, applied to the walls between the bridges, are intended to provide a unique spatial and visual experience by amplifying the reflection of objects. In addition, the panels assign a strong identity to the building as a welcoming space in the midst of a dull city.


PROJECT : THE ILLUSION
DESIGN PERIOD : 2015.02 - 2016.02
CONSTRUCTION PERIOD : 2016.04 - 2018.04.

TYPE : Architecture - Commercial, Office
LOCATION : Seocho-gu, Seoul, South Korea
SITE AREA : 663.70㎡
SITE COVERAGE AREA : 397.94㎡
BUILDING-TO-LAND RATIO : 59.96% (Max. 60%)
TOTAL FLOOR AREA : 6,636.73㎡
FLOOR AREA RATIO : 778.65% (Max. 800%)
BUILDING SCOPE : B3, 15F
STRUCTURE : RC
FINISH : Exposed mass concrete

ARCHITECTS : OBBA (Sojung Lee & Sangjoon Kwak)
DESIGN TEAM : Sunhee Yoon, Hwanjong Yeo, Daae Kim, Hyunjin Choi
STRUCTURAL ENGINEER : THEKUJO
MEP ENGINEER : HANA Consulting Engineers
CIVIL ENGINEER : Daongeo E&G
LIGHTING ENGINEER : Newlite
LANDSCAPE DESIGN : Garden In Forest
CONSTRUCTION : Janghak Engineering & Construction


PHOTO : Kyungsub Shin

59 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Snippets of rush hour in Gangnam. Windows of building cloaked with square curtain-wall building, indifferent faces, people, in dark suits with matching briefcases, waiting for elevator. They dream of a beach just like the one on their computer screens while putting up with everyday monotony. Dreaming of a fantasy world while carrying on with their repetitive routine… Tower-type office buildings used to be built solely to be functiona. Monotonous buildings failed to meet the rapidly...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Office Buildings
    Archilovers On Instagram
    Lovers 59 users