The Beverly Center

Los Angeles / United States / 2018

8
8 Love 3,362 Visits Published

The renovation of the Beverly Center, created by Massimiliano and Doriana Fuksas, officially opens on 1 November 2018. Known as The Mall of the Stars, because many of its customers are Hollywood stars, its façade has been a Los Angeles landmark ever since its construction in the early 1980s.


Studio Fuksas not only rethought  the design of the new façade to improve the aesthetic qualities of the building but, beyond renovating the image of the shopping center, it also created new meeting spaces for the luxury market in California. To inspire the renovation of the Center and its relationship with the surrounding areas, is the vision of the building’s new look. The façades are now moving surfaces that, with their wave-like movement, echoing the surrounding urban landscape, overlapping and becoming part of the architecture itself, thus contributing to the new lighting, with a vertical series of throbbing leds. These lighting effects alter our perception of the building both at night and during the day, as well as from the point of view of the public. The wavy effect dematerializes the existing volume by reflecting colors and dynamically decomposing them along curved surfaces. The three levels of the mall are set around a large central space that reflects the dynamic fluid nature of the exteriors.


Upon entering the building visitors are guided through three stories with three large full-height entrance halls which contribute to the perception of the dynamic movement that characterizes the entire Center. The large openings on the roof consent natural light to reach all the common and commercial areas, even from the lower stories, through shaded skylights.


Micro-punched metal panels reflect the interior lighting, giving life to a pleasant promenade inside the building. The sequence of curve voids marks the different floors and recalls the fluidity of the exterior façade although in a more human scale as opposed to the grandiose external one.


This continuous relationship between inside and outside invites the users to explore the Center up to the panoramic terrace situated on the roof, destined to welcome both visitors of the Center and the inhabitants of the surrounding areas.


This is not the first time that Studio Fuksas has undertaken a similar task. In 2009, MabZeil, a project of great impact and innovation, was inaugurated in Frankfurt in a futuristic structure developed over four floors and with an area of 70,000 square meters.


[IT]


The Mall of the Stars, poiché molti dei suoi clienti sono le star di Hollywood e costruito agli inizi degli anni ’80, ha rappresentato per anni, con la sua facciata frontale, un luogo di riferimento per tutta Los Angeles.


Lo Studio Fuksas ha previsto non solo il disegno della nuova facciata, per migliorare le qualità estetiche dell'edificio ma, oltre al rinnovamento dell’immagine del centro commerciale, ha creato nuovi spazi di incontro per il mercato del lusso in California. Ad ispirare infatti la riqualificazione del Centro e il rapporto con le zone limitrofe è la visione della nuova estetica dell’edificio. Le facciate diventano superfici movimentate continue, che riflettono con la loro ondulazione il paesaggio urbano circostante, su cui anche il cielo si riflette, sovrapponendosi e diventando  parte dell'architettura stessa e contribuendo alla nuova illuminazione, tramite impianti verticali di led pulsanti. La percezione dell’edificio, con questi effetti luminosi, cambia nelle ore notturne e diurne, oltre che a seconda del punto di vista. L’ondulazione smaterializza il volume esistente riflettendo i colori e scomponendoli in maniera dinamica lungo le superfici curve. I tre livelli del mall sono distribuiti attorno a un grande spazio centrale, che riflette la natura dinamica e fluida dell'esterno.


La struttura prevede tre piani con tre ampi atri a tutt’altezza, che contribuiscono alla percezione del movimento dinamico caratterizzante tutto il Centro. Le grandi aperture sul tetto consentono alla luce naturale di raggiungere gli spazi comuni e commerciali - anche quelli dei piani inferiori - attraverso lucernai schermati.
I pannelli metallici microforati riflettono l'illuminazione interna, dando vita a una piacevole passeggiata all’interno dell’edificio. La sequenza dei vuoti curvilinei scandisce i diversi piani e richiama la fluidità della facciata esterna, in una scala più percepibile rispetto alla grande scala urbana dell'esterno.
Questa continua relazione tra interno ed esterno, vuole invitare gli utenti a esplorare il mall, fino alla terrazza panoramica ospitata sul tetto, destinata ad accogliere non solo i visitatori, ma anche gli abitanti delle aree circostanti.
 

8 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    The renovation of the Beverly Center, created by Massimiliano and Doriana Fuksas, officially opens on 1 November 2018. Known as The Mall of the Stars, because many of its customers are Hollywood stars, its façade has been a Los Angeles landmark ever since its construction in the early 1980s. Studio Fuksas not only rethought  the design of the new façade to improve the aesthetic qualities of the building but, beyond renovating the image of the shopping center, it also created...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Shopping Malls / Building Recovery and Renewal
    Archilovers On Instagram
    Lovers 8 users