Melilla Central Market Refurbishment

Melilla / Spain / 2018

46
46 Love 4,116 Visits Published

The project consists of three halls that grant access to three educative centres and which vary in size and proportion but have the same style.
These spaces are intended for use by communities sharing the buildings to feel connected through a sense of shared ownership and through a fostering of relations.On the other side of the border of Morocco are located works of wooden coffered. We reconverted these to plaster in an accurate re-interpretation of local materials and geometric patterns.


Simultaneously, in the streets of Melilla there is a work of stone on the ground with the letter “M” written in the alphabets of the four cultures living in the city. We also converted this to plaster and transformed it a gesture of architecture speaker into the halls as social spaces for meeting.


Two humble materials and most of all highly available give continuity to these public spaces forming a balance of abstraction and detail. We placed black tiles on the floor and base and white plaster on glass and black walls on walls and ceilings.


____


Se trata de tres vestíbulos (para acceder a tres centros educativos) de distinto tamaño y proporción pero resueltos de igual modo.


Se pretende que sean lugares donde las comunidades que comparten los edificios los sientan como propios y fomenten sus relaciones.


Encontramos al otro lado de la frontera, en Marruecos, unas piezas de artesonados de madera. Las reconvertimos a yeso en una clara reinterpretación de los materiales y geometrías locales.A su vez, en las calles de Melilla encontramos una pieza de piedra en el suelo con la letra “M” escrita en los alfabetos de las cuatro culturas que pueblan la ciudad. Convertimos también esa pieza en yeso y la incorporamos en un gesto de arquitectura parlante a los vestíbulos como lugares sociales de encuentro.


Dos materiales humildes (y sobre todo disponibles) dan continuidad a estos espacios públicos en un equilibrio entre abstracción y detalle. Colocamos gres negro en suelos y zócalo, y yeso blanco sobre vidrio y paredes negras en paramentos y techos.

46 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    Enlarge image

    The project consists of three halls that grant access to three educative centres and which vary in size and proportion but have the same style.These spaces are intended for use by communities sharing the buildings to feel connected through a sense of shared ownership and through a fostering of relations.On the other side of the border of Morocco are located works of wooden coffered. We reconverted these to plaster in an accurate re-interpretation of local materials and geometric...

    Project details
    • Year 2018
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Markets / Recovery/Restoration of Historic Buildings
    Archilovers On Instagram
    Lovers 46 users