Haengwajae

Haengwajae by KDDH Jeollabuk-do / South Korea

0
0 Love 77 Visits Published

Haengwajae was built in a quiet neighborhood that overlooks Moaksan and Gui reservoir.
The demands of the Haeng Wa Jae family who visited KDDH after being enamored with the Iksan T-House, was summarized to three points: a form, an outer space that can be well used and an interior structure that is connected through a space like an alley, all similar to the Iksan T-House.
When the site is entered along the narrow pedestrian road, the interior can be entered through the front porch located straight ahead. A plan where the living room and kitchen could be used separately through the hallway in front of the main entrance was designed.
The space composition seems quite unreasonable compared to general houses where the living room and kitchen are placed in one space to aim for the visual effect of the space appearing larger. However, this is a design plan that actively takes advantage of the quiet and secluded neighborhood where the house is located. The quiet neighborhood provides freedom from the gaze of others when using the yard. Therefore, the site is divided using the mass that traverses the site so that the sunny yard in the south is can be used from the living room and the cool and cozy yard in the north is available from the kitchen.
Climbing along the stairs of the living room, the master bedroom with the connected study and dressing room can be seen, and after a few more steps, the stairs lead to the second floor’s main bathroom and the bedroom that the children will use.


The space of Haengwajae is somewhat uniquely composed.
The kitchen and living room are separately used rather than having them combined in one large space, and the bedroom and study room used by the brothers were merged, creating a space that can be opened or closed when needed.
This is a different space design to the common method of creating an independent bedroom and making a family room or study room.


Even though the large space cannot be seen at a glance since the kitchen and living room are separated, this is a space structure that would have been impossible without the advantage of the exterior space being able to be used as an extended interior through the window placed toward the yard.
The window that is extended to the living room and corridor relieves the stuffiness of the space, which is not very large, and it was designed so that the activities are naturally connected from the inside to the outside.


There are devices for using the exterior space frugally.
One of the devices is a concrete table in the backyard which is connected from the kitchen. The strong concrete table in the backyard becomes a barbecue patio for the family, but also an outdoor study space just for the wife.
Also, in the yard at the south, four-colored chairs and walls were created to make a space to look at the house.
It was the architect’s suggestion that, after creating a congenial house, the fact that there was no time or space to actually look at the house was unfair.
The other device is the eaves formed by the protruding second floor mass.
Since the second floor is protruding to the north and the south, compared to the first floor, big and small eaves are created at the back and front sides of the living room.
Thanks to this, a space where outdoor activities can be performed even on rainy days is secured.
In a sense, a space to put a chair and watch the rainy scenery while drinking tea or a playground with a roof where the children can run around and play with their toys was created.


Haengwajae, with the meaning of 'doing and lying down’, was completed as a comfortable and cozy space for the family like its name.

0 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    Haengwajae was built in a quiet neighborhood that overlooks Moaksan and Gui reservoir.The demands of the Haeng Wa Jae family who visited KDDH after being enamored with the Iksan T-House, was summarized to three points: a form, an outer space that can be well used and an interior structure that is connected through a space like an alley, all similar to the Iksan T-House. When the site is entered along the narrow pedestrian road, the interior can be entered through the front porch located...

    Project details
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram