Optima Plaza

Office complex Lviv / Ukraine / 2016

0
0 Love 148 Visits Published

The first business centre in Lviv holding a “green” BREEAM certificate. The building’s aesthetics stem from its energy performance, allowing to reduce energy consumption by almost 40%. The main task was to create a quality, functional environment for demanding IT companies. This way, the city received a large IT Hub offering all conditions for the comfortable development of small and medium-sized businesses.


 


Solutions:


- To make the building expressive, façade panels were made of the thoroughly selected oxidized copper shade
- We were able to depart from the obsolete linear structure with hallway system, breaking down the building’s single composition into three rhythmic objects and tying aesthetics to energy performance
- The breakdown of property into three blocks also allowed to create a large lighting front
- An inclined ramp in itself represents a car park integrated into the building’s structure
- Protective shading system is made from metal lamellas emphasizing the depth of the southern facade and graphically crossing over the continuous panoramic glazing
- Half of the stylobate is given to indoor parking; its facades are covered with metal grates providing for natural ventilation and helping reduce expenses on the installation of ventilation and smoke removal systems
- Some offices on the second and third floors have an own individual terrace on the roof
- Facades on the northern and southern sides differ from each other, reacting to the cardinal directions; by emphasizing this function, architects have created an image
- The project’s engineering concept included several options, some of which have never been used in Ukraine before
- The proposed options of energy efficient solutions included a full estimate of the project’s costs, cost-effectiveness and rate of return
- One of the options included reduction of the property’s electric power by accumulating cold in an ice generator, accumulating ice by using electricity during nighttime
- The building’s air heat pump provides two sources of heat backing up each other. During a transitional (fall/spring) period, the building can be heated before and after the heating season
- We made an analysis and a table of energy consumption indicators based on tariffs to make it easier for the client to choose energy efficient solutions
- Mechanical ventilation with СО2 sensors for all leased premised
- Ventilation equipment is housed in a separate room, and the corridor was widened to accommodate engineering networks
- Engineering networks were installed in the space above the ceiling


 


Facts and details:


- The client brought a ready solution which he considered old-fashioned, and asked for a more efficient and modern solution
- At the time of commissioning, 60% of premises have already been leased
- The parking has 268 car parking spots and 50 free bicycle parking spots. Three electric vehicle charging stations are located near the parking entrance
- The base column spacing of 8.1 m is optimal for the efficient use of office space and suitable for comfortable car parking
- We have developed innovative design documentation for the business centre. Detailed documentation was developed on its basis by One M2 Architects
- In October 2016, the neighbourhood where the business centre is located became the pioneer in the implementation of “smart city” technologies


 


Certificate:


BREEAM In-Use “Very good”


Awards and recognitions:


2016 Crystal Brick for the best construction investment on both sides of the eastern boundary of Europe in the Public Facilities category
2017 Innovative Green Building of the Year from EEA Real Estate Forum & Project Awards
2017 Office Project of the Year from EEA Real Estate Forum & Project Awards
2018 Finalist in nomination Retail Development from European Property Awards

0 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image

    The first business centre in Lviv holding a “green” BREEAM certificate. The building’s aesthetics stem from its energy performance, allowing to reduce energy consumption by almost 40%. The main task was to create a quality, functional environment for demanding IT companies. This way, the city received a large IT Hub offering all conditions for the comfortable development of small and medium-sized businesses.   Solutions: - To make the building expressive, façade...

    Project details
    • Year 2016
    • Work started in 2014
    • Work finished in 2016
    • Client PREA R&DI PJSC
    • Status Completed works
    • Type Parking facilities / Office Buildings / Business Centers / Photography
    Archilovers On Instagram