GR House | PAULO MARTINS ARQ&DESIGN

Sever do Vouga / Portugal / 2018

26
26 Love 4,012 Visits Published

Inserted in a plot of land of irregular geometry and surrounded by constructions of little architectural value, this villa emerges as aconsequence of its constraints.


If, on the one hand there is a reluctance to visually relate the villa’s interior spaces to its immediate surroundings, on the other hand, there is an uncontrollable desire to turn the villa entirely to face eastwards, towards its view of thunderous beauty and discrete privacy.


A further constraint is the fact that its orientation is not ideal, in other words, the view is predominantly facing east, to the south is the far end of the land, and to the west lies a national road with a village coffee shop on the other side of the street…


Thus, arose the need for introversion and hermeticism, making the constructed volume emerge as an inert, mimicking nature and assuming its exception in the eastern wing, whose volumetric deformation declares and accentuates its willing openness and submission to the views beyond.

26 users love this project
Comments
View previous comments
    comment
    user
    Enlarge image

    Inserted in a plot of land of irregular geometry and surrounded by constructions of little architectural value, this villa emerges as aconsequence of its constraints. If, on the one hand there is a reluctance to visually relate the villa’s interior spaces to its immediate surroundings, on the other hand, there is an uncontrollable desire to turn the villa entirely to face eastwards, towards its view of thunderous beauty and discrete privacy. A further constraint is the fact that its...

    Project details
    • Year 2018
    • Work started in 2015
    • Work finished in 2018
    • Status Completed works
    • Type Single-family residence
    Archilovers On Instagram
    Lovers 26 users